MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY ANILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No: 22             16.03.2010

Üniversitesitemizde Yunus Emre Amfisinde düzenlenen “Mehmet Akif Ersoy’u anmak” konulu konferansta konuşan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş “Akif’in şiirleri samimidir ve realitenin kendisidir. Akif bir ahlak abidesidir. İster evrensel ister büyük medeniyetimizin tesis ettiği ahlak anlayışı olarak algılansın, hayatı boyunca ahlaki değerlerden taviz vermemiştir.  “ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırlamış olduğu Mehmet Akif Ersoy belgeselinin yayınlanmasıyla başlayan konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Sabri GÖKMEN başta olmak üzere akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 89. Yılında Mehmet Akif Ersoy’u anmak üzere düzenlenen toplantıda milli şairimizin şiirlerinden dizeler okuyan Prof Dr. Turan Karataş “ Akif, zulmü alkışlamam, zalimi asla sevemem, gelenin keyfi için, geçmişe küfredemem, üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam, hele Hak namına haksızlığa ölsem tapmam” dizelerinde Mehmet Akif Ersoy’un anlayışının şekillendiğine dikkat çekti. Ersoy’un hayatı boyunca yalan söylemediğini hatırlatan Prof. Dr. Karataş şöyle konuştu; “Akif zamanın şartlarına göre değişmeyen, dürüst, iktidarlardan beklentisi olmayan bir insandı. Hep ilkelerini koruyan, mukaddesata önem veren, saygı duyan ve saygı duyulmasını isteyen bir kişiydi. Tevazu sahibi, yaptığı iyiliğin bilinmesini istemeyen Akif cimrilik, makam-mevki şımarıklığından nefret eden, parayı tanımayan, her konuda “ben” demek yerine “biz” diyen bir insandı.”

İlgi ile dinlenen konferansta Mehmet Akif Ersoy’un içinde bulunduğu her meseleyi milli mücadele haline dönüştürdüğünü dile getiren Karataş, konuşmasını “bizim görevimiz bu onurlu hayattan üzerimize düşeni almaktır. Marifet ecdadımız gibi yaşamaktır.” şeklinde bitirdi.