KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No:24      18.03.2010

Üniversitemiz, bünyesinde kurduğu araştırma merkezleriyle de kentin ve ülkenin hassasiyetleri ve dinamiklerine ışık tutmaya devam ediyor. 25/02/2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısında İncelenen ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde kurulması uygun görülen Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi hayata geçti.

Merkez, kadınların eğitim, sağlık, hukuk, siyaset, bilim, sanat ve iş yaşamındaki konumları ile ilgili olarak araştırmalar yaparak elde edilen sonuçları toplumla paylaşmayı ve mevcut çalışmaları desteklemeyi hedefliyor.Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sabri GÖKMEN “gelişen ve değişen dünyada çok önemli bir görev üstlenen kadının konumunu değerlendirecek olan ‘Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ ile ülkemizin kültürel yapısıyla uyumlu dinamik bir insan profili geliştirmede kadın ve erkek bütünlüğünü öne çıkarmayı; kadınlar ve erkekler arasındaki fırsat eşitliği kadar, onların farklı bir birey olduklarının kabul edilmesinin, kültürel devingenlik açısından önemini açığa çıkarmayı; tarihsel ve kültürel bir süreç olarak isimlendirebileceğimiz fert olarak kadın bilincini uyandırma çabasında, kadın haklarını korumak, yaygınlaştırmak, geliştirmek ve bu alanda bütün toplumun bilinç düzeyinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kadın çalışmalarıyla ilgili dünyadaki gelişmeleri izleyecek ve gelişmelere ilişkin bilgilendirici panel, çalıştay, konferans, sempozyum ve kongre gibi toplantılar düzenleyecek olan Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi ile üniversitemiz bünyesinde farklı akademik disiplinlere mensup akademisyenlerin yürüttüğü çalışmaları bir çatı altında toplamak suretiyle bilimsel faaliyetlerle toplumsal sorunların çözülmesine katkısı olacak uygulamalı çalışmalar yapma imkanı da sunmayı istediklerini ifade eden GÖKMEN, ülke ve bölge kadınının kültürel birikimini araştırarak, ulusal kalkınmaya etkin biçimde katılamamış olan kadınlar ve kız çocukları için özel eğitim programları ve seminerler düzenleyerek bilgi toplumuna dönüşen ülkemizde eğitim, sağlık ve yöneticilik gibi hizmetlerde kadın istihdamının artmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.