KMÜ TÜRKİYE’NİN EN YENİLİKÇİ VE GİRİŞİMCİ İLK 50 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA

TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2014 yılı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklandı. 2014 yılı endeks sıralamasına göre Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) 44. sırada yer aldı.

144 Üniversite Değerlendirildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada endeksin 23 ayrı gösterge baz alınıp yaklaşık 900 bin hücrelik bir veri seti kullanılarak hazırlandığını belirtti. Üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinlikleri, patent ve lisansları, yenilikçilik ve girişimcilik kültürleri, ekonomik katkı ve ticarileşme gibi temel özellikleri dikkate alınarak sıralamanın yapıldığını söyleyen Bakan Işık, endeks hazırlanırken öğretim üyesi sayısı 50’nin altında olan üniversitelerin değerlendirmeye alınmadığını ve 144 üniversite arasından ilk 50 üniversitenin belirlendiğini ifade etti.

“Üç yılda ikinci kez bu listeye girmek gurur verici”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıklanan sonuçları değerlendiren KMÜ Rektör Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, endeks sonuçlarının üniversite için gurur verici olduğunu vurgulayarak,  “Üniversitemiz 2007 yılı ve sonrasında kurulan üniversiteler arasında ilk 50’ye giren iki üniversiteden birisidir ve yeni bir üniversite olmasına rağmen son üç yılda ikinci kez bu listeye girmeye hak kazanmıştır.” dedi.

KMÜ, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği Bakımından 28. Sırada

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, endeks kriterleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde özellikle Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği’nde KMÜ’nün 28. sırada yer aldığına dikkat çekerek bunun üniversitenin nitelikli öğretim elemanlarına sahip olması, araştırma alt yapısına verdiği önem ve yapılan yatırımların bir sonucu olduğunu dile getirdi.

“Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü Bakımından 11. Sıradayız”

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, diğer bir kriter olan Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü bakımından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin 11. sırada yer almasının da oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisinin yaptığı etkinlikler ve işbirlikleri bu noktada oldukça etkili olmuştur. Önümüzdeki yıllarda ilk 50 girişimci ve yenilikçi üniversite sıralamasında sürekli yer almak için, şimdi puan alamadığımız veya puanlarımızın düşük olduğu kriterler üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” şeklinde konuştu.

“KMÜ gönül rahatlığı içinde tercih edilebilecek bir üniversite”

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin bu başarıyı yakalamasında emeği geçenlere teşekkür ederken, üniversite tercihinde bulunacak adaylara da seslenerek, KMÜ’nün kaliteli akademisyenleri, güçlü AR-GE altyapısı ve eğitim olanakları nedeniyle adaylar tarafından gönül rahatlığı içinde tercih edilecek bir üniversite olduğunu söyledi.

Karaman Öğrenciler İçin İdeal Bir Şehir

Karaman’ın ekonomik, ulaşımının kolay, öğrencilerin barınma sorunlarının bulunmadığı güvenli bir şehir olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, birçok büyükşehirde yaşanan olumsuzlukların Karaman’da ve üniversitede yaşanmadığını kaydetti. Prof. Dr. Yıldırım, diğer üniversiteler yanında yeni olarak kabul edilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin genç ve dinamik öğretim elemanı kadrosunun öğrencilerle daha yakından ilgilenebildiğini vurgulayarak üniversitenin eğitim kalitesinin de Türk üniversiteleri arasında oldukça iyi nitelikte değerlendirilebileceğini ifade etti.

“Öğrenciler TÜBİTAK verilerini dikkate alarak tercih yapsınlar”

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, üniversite adaylarının sadece önceki bilgiler veya kulaktan duyma haberlere fazla değer vermemelerini, TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen bu endeks sıralamasını dikkate almalarını ve kararlarını vermeden önce üniversitelerin web sayfalarından öğretim elemanları, yapılan projeler ve yayınlar gibi bilgileri incelemelerini önererek, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin iyi bir tercih olacağını belirtti.