‘SORUN İİBF Mİ YOKSA SİSTEM Mİ?’ KONUSU KMÜ’DE TARTIŞILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Sorun İİBF mi Yoksa Sistem mi?” konulu konferans verildi.

KMÜ Gençlik İnisiyatifi ve Genç Girişimciler Öğrenci Topluluklarının ortaklaşa düzenlediği, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Karamanoğlu Mehmetbey konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya katıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının atanma sorunlarının değerlendirildiği konferansı çok sayıda öğrenci takip etti.

“İİBF Mezunlarıyla Taksim’de bile yürüdük”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya konuşmasında “İİBF çok kolay kurulabilen hemen hemen her üniversitede yer alan bir fakülte. Her yıl 30-35 bin mezun veriyor, bu da ciddi bir stoklama meydana getiriyor. Devlet İİBF mezunlarına yılda bin ila bin beş yüz kadro veriyor. Bu çok yetersiz bir kadro. Çünkü en azından mezunlarımızın yarıya yakını atanabilmeli.” dedi.

KPSS ile memur alınırken 4001 koduna herkesin başvuru yapabildiğine dikkat çeken Kaya, memurluk eğitiminin İİBF’lerde verildiğini, dolayısıyla da 4001 koduna yalnızca İİBF mezunlarının başvurması gerektiğini ifade etti.  Kaya, “Öğretmenin, mühendisin hem alan kodları var, hem de alandan alım yoksa 4001 ile atanabiliyorlar. Bu, sistemin bir hatası, bunun için İİBF mezunlarıyla bir araya geldik çok şey yaptık, Taksim’de bile yürüdük.” şeklinde konuştu.

“Mezun olunca ne oldun, sorusuna cevap veremiyorlar”

Kaya “Mezunlar fakültelerinin getirilerini, ne olarak mezun olduklarını kendileri iyi bilmeli. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin kökeni Osmanlı’ya dayanıyor. Devlete memur yetiştiren okul olarak düşünülmüş. Biz bu kültürden gelen bir neslin öğrencileriyiz. Hayatın her alanında iktisat var, idare var. Öğrencilerimiz bölümlerinin toplum nezdinde kabul edilirliğini bilmeli. Mezun olunca ne oldun, sorusuna cevap veremiyorlar. Diğer fakültelerden mezun olanlar veteriner, eczacı, hemşire, öğretmen, mühendis gibi unvanla mezun olurken, İİBF’linin eline dört yıl sonra bir şey geçmiyor.” şeklinde konuştu.

“Mezunlarımız bir araya gelip kamuoyu oluşturmalı”

Devlet kadrolarına daha çok atanabilmeleri için tüm yurtta İİBF mezunlarının bir araya gelerek, platformlar oluşturmaları ve öğrenci topluluklarının bu konuda etkin olmaları gerektiğini belirten Kaya “Tüm İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerini bir çatı altında hareket ettirebilmeliyiz. İİBF mezunları kendi davalarına kendileri sahip çıkmalı. Atanan, iş bulan mezunlarımız da elini eteğini çekmemeli, bize destek olmalı. Fakültelerimiz ve öğretim elemanlarımız da bu konuyla ilgili olarak bürokrasiyle sıcak ilişkiler kurmalı.” dedi.

Konferans KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim elamanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Candan’ın konuşmacı Özgür Kaya’ya plaket sunumu ile son buldu.