KMÜ’DE KARİYERİ UÇUŞA GEÇİRMENİN PÜF NOKTALARI KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) THY Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna’yı ağırladı. ‘Kariyer Uçuşu’ isimli konferansını vermek üzere üniversiteye gelen Ömer Durna, konferans öncesinde Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret etti.

KMÜ Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

“Bizleri hayatı gösteren bir simülatör gibi düşünün”

THY’ye 1995 yılında bir ilan ile başladığını belirten Ömer Durna, “Meslekte 29 yılımı tamamladım. Hem alaylı hem mektepliyim. Bu iş benim çocukluk hayalimdi. Ben hayalime ulaştım. Sizler de bizleri simülatör gibi kabul edin; hayatın ve tecrübelerin gösterildiği bir simülatör.” dedi.

“Hedef belirlerken kişilik özelliklerinizi göz önünde bulundurun”

Başarmak için hedef ve amacın önemine değinen Durna, “Hukuk fakültesi okumak amaçtır, hukuk okuyup çok iyi bir savcı olacağım demek hedeftir. Hedeflerinizi doğru belirleyin, hedef belirlerken kişiliğinizi, kendi özelliklerinizi göz önünde bulundurun.” dedi. Hırs ile azmin de farklı olduğuna değinen Durna, “Azim, hedeften şaşmadan ilerlemektir. Zaman zaman türbülansa girip boşluğa düşebilirsiniz. Uçak türbülansa girince yoluna devam etmekten vaz mı geçiyor? Sürati değiştiriyor, rotayı değiştiriyor, varacağı yere yine varıyor.” şeklinde konuştu.

“Başarının sırrı kasamızda olan değil, kalbimizde ve kafamızda olandır”

Hedef ve amaçtan sonra bunları gerçekleştirmek için motivasyonun önemine değinen Durna “İç motivasyon kendinizin ne olmak ve nerde olmak istediğinizdir; harekete geçirir. Dış motivasyon ise sabun köpüğü gibidir, kaygan ve değişkendir. Yanlış bir tercih bir yılınızı alır, yanlış bir eğitim dört yılınızı, yanlış meslek seçimi yirmi, otuz yılınızı kaybettirir. Bu sebeple aslolan iç motivasyondur. Başarının sırrı kasamızda olan değil, kalbimizde ve kafamızda olandır.” diye konuştu.

Başarının sırrı: 3 Ö kuralı

Kariyeri uçuşa geçirmenin yollarını anlatan Durna, “3 Ö ile başarmak mümkün. Bunlar özsaygı, özsevgi, özgüven. Saygınızı koruduğunuz, işinizi sevdiğiniz ve zorluklar karşısında özgüveninizi kaybetmediğiniz zaman her işin üstesinden gelirsiniz.” dedi.

Durna, yaptığı işi önemseyen insanların evlerinde de işlerinde de hem başarılı hem de mutlu olacağını söyleyerek yöneticilerin çalışanlarına bulundukları yerin ve yaptıkları işin çok önemli olduğunu hissettirmeleri gerektiğini vurguladı. Yaptığı işe inanan ve sahiplenen insanların, bakış açılarında da farklılık görüldüğünü anlatan Durna, farklı bakış açısıyla ilgili şöyle örnek verdi: "Bir gemi atölyesinde ustaya sorarlar, 'Ne iş yapıyorsun?’ Usta cevap verir, 'Şu gemilere çivi çakıyorum'. Diğer bir ustaya aynı soruyu sorduklarında ise usta, 'Şu denizlerde yıllarca durup da batmayan gemiler var ya işte onları yapıyorum' der.”

“Sosyal ağdaki paylaşımlarınıza dikkat edin”

İletişimin hayatın her safhasında önemli bir yere sahip olduğunu ve tüm kanalların açık olması gerektiğini ifade eden Durna, “Asla iletişim kanallarınızı kapatmayın. Ancak iletişim kurarken nitelikli iletişim kurun. Sosyal medyada çerçeveyi taşırmadan sohbet edin, paylaşım yapın. Yarın iş görüşmelerinizde sosyal paylaşımlarınız önünüze çıkar.” şeklinde konuştu.

“IQ işe aldırır, EQ terfi ettirir”

Kariyeri harekete geçirecek ip uçları veren Durna “IQ yani bilişsel ve matematiksel zeka yüzde 25, EQ duygusal ve psikolojik zeka yüzde 75 daha önemli. IQ işe aldırır, EQ terfi ettirir.” dedi.

Etkinlikte kura ile bir öğrenciye uçak bileti, bir öğrenciye de uçak maketi hediye edildi. Rektör Gökmen’in Durna’ya plaketini takdim etmesi ve hep birlikte kağıt uçak uçurulması ile konferans sona erdi.