TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ KONFERANSLA ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No: 51      13.05.2010

“14 Mayıs Demokrasi Günü” münasebetiyle Eko-Siyaset topluluğunun daveti üzerine Üniversitemize gelen Selçuk Üniversitesi, İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Birol Akgün “Demokrasi Yolunda Türkiye” başlıklı bir konferans verdi. Türkiye’nin demokratik gelişim sürecine ilişkin yaptığı sunumda 14 Mayıs 1950’nin Türkiye demokrasisi açısından dönüm noktası olduğunu hatırlatan Birol Akgün “ Türk tarihinde ilk kez 14 Mayıs 1950 de demokratik yöntemlerle çok partili seçim yapıldı. Bu önemli tarihin 60. yıldönümünde Anadolu’nun her yerinde sizler gibi yeni yetişen nesillerin demokrasi kültürünü tanıması,  farklılıkların birlikte yaşayabildiği bir topluma inanması ve bunu oluşturması çok önemlidir.” diye konuştu.

Demokrasiye gelene kadar tüm dünyada birçok farklı rejimin denendiğinin altını çizen Akgün Türkiye’nin bugün gelinen noktada önemli adımlar attığına dikkat çekerek “ demokrasiyi kurmak kadar onu yaşatma da önemli, bunun için demokrasiyi sağlıklı bir şekilde sürdürebilecek kurumların ve demokrasi kültürünün gelişmesi gerekmektedir. Demokrasi geleneğini oluşturmuş ideal kurumların varlığı bu sistemi devam ettirecektir. Demokrasinin varlığını sürdürebilmesi için orta sınıfın geniş bir şekilde var olması önemlidir. Bu bağlamda Sosyo-ekonomik ve siyasi anlamda demokrasinin olgunlaştığı bir dönemi yaşıyoruz.” şeklinde konuştu. Konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Doç Dr. Akgün geleceğe umutla bakmak gerektiğini ifade etti.