ÜNLÜ İŞADAMI İLE SAĞLIKLI YAŞAM KOÇU KMÜ’DE SAHNE ALDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Girişimciler ve Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Toplulukları tarafından İşkur işbirliğinde düzenlenen “Girişimcilik ve Kariyer Günü” etkinliğinde Ünlü İşadamı Ataman Özbay ve Sağlıklı Yaşam Koçu Fırat Çakır, öğrencilerle buluştu. Etkinliğe Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, İşkur İl Müdürü Kenan Ateş, davetliler ve öğrenciler katıldı.

“Girişimcilik herkesin baktığı yerden bakmamaktır”

İşadamı ve eczacı Ataman Özbay, girişimci ruhu nedeniyle ilk eczanesini açtığı dönemde dünyada ilk kez etiketli ilaç satışını başlattığını, şimdiye kadar onlarca marka kurduğunu, özellikle kozmetik ve bebek ürünlerinde ıslak mendil, saç yıkama bonesi ve makyaj temizleyiciler gibi icatlarıyla sekiz ülkede sektör lideri olduğunu belirtti.

Hayat hikayesini ve başarısının sırlarını anlatan Ataman Özbay, on yaşından beri evinden bir kuruş para almadığını ve kredi kartı sayısının şu an bile bir adeti geçmediğini dile getirdi. Borçlu olduğu dönemlerde dahi işçilerinin maaşını ayın 1’inden bir gün bile geçirmediğini söyleyen Özbay, ”Hep dürüst çalıştım. Başarımın tek sebebi ailem, eşim ve çalışanlarımdır.” diye konuştu.

“Bir işadamına sormuşlar başarının sırrı ne diye, ‘doğru kararlar’ demiş. Peki doğru kararlarının sırrı ne demişler, ‘tecrübeler’ demiş. Tecrübelerinin sırrı ne demişler, ‘yanlış kararlarım’ demiş.” şeklinde bir diyalog paylaşan Özbay, “Hayatta para kaybedebilirsiniz. Onurunuzu da kaybedebilirsiniz. Ama mücadele gücünüzü kaybettiğinizde hayat boyu hiçbir şey yapamaz ve hiçbir işe yaramazsınız.” dedi.

Başarılı olmak için sevgi, saygı ve sabrın çok önemli olduğunu belirten Özbay, girişimcilk konusunda ise “Girişimcilik bakış açısıyla ilgilidir ve herkesin baktığı yerden bakmamaktır. Girişimcilik hayal kurmaktır ve girişimciliğin yaşı yoktur.” dedi. İsrail’in yedi milyon nüfusu olmasına rağmen ülkede yedi bin girişimci bulunduğunu kaydeden Özbay, bunlardan herhangi birisinin işinde başarılı olmadığında tüm girişimcilerin toplanarak onun nerede hata yaptığını araştırdığını, bizim ülkemizde ise olaya ‘oh, yapamadı işte’ şeklinde yaklaşıldığını ifade etti.

Ataman Özbay, konuşmasını “Başarı da başarısızlık da sizin elinizde. Hayat sizin elinizde.” öğüdüyle tamamladı.

“Kimse değişmeye karşı değildir, ama herkes değiştirilmeye karşıdır”

Programın diğer konuşmacısı olan Sağlıklı Yaşam Koçu Fırat Çakır ise “Bir insan umutlarını ve hayallerini kaybettiğinde ölür.” diyerek insanların hayal kurması ve kendine hedef belirlemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de insanların hayallerinin bile ayaklarını uzattıkları yorgan kadar olmaya zorlandığını ifade eden Çakır, “Ülkemizde hayallerimizde bile hedeflerimizi gerçekleştiremiyoruz.” şeklinde yakındı.

İnsanın birden çok hedefi olamayacağına değinen Çakır, hayatta tek bir hedef ve ona ulaşmak için pek çok plan olması gerektiğini söyledi. Fırat Çakır, “Sizi üstün kılan niteliklerinizi bulun. Bir insan kim olduğunu ve kim olmadığını bilemezse hiçbir şey yapamaz.” dedi.

Kişinin kendini sevmediği sürece kimsenin onu sevmeyeceğine, kendine değer vermediği sürece kimsenin ona değer vermeyeceğine ve kendi performansının farkına varmadığı sürece kimsenin onun farkına varamayacağına dikkat çeken Sağlıklı Yaşam Koçu, “Hayat boyu sorumlulukları hep başkalarına atmayın. İnsanlara ‘beni anlamıyor, beni dinlemiyor, değişmiyor’ demeyin. Dünyada kimse değişmeye karşı değildir, ama herkes değiştirilmeye karşıdır.” şeklinde konuştu.

İnsanın kendini değiştirebildiği oranda ilişkilerini sağlıklı yürütebileceğini söyleyen Çakır, insani ilişkilerin de ticari ilişkiler gibi esnek ve çağın gereklerine uygun olması gerektiğini ifade etti. Kişinin hayatta kolay seçimleri tercih ederse hayatının zor; tam tersine zor seçimleri tercih ederse de hayatının daha kolay olacağını ileri süren Çakır, “Zoru yapmaktan korkmayın. Kimisi düştüğünde yerde kalmayı, kimisi kalkıp yürümeyi seçer. Siz kalkıp koşmayı tercih edin.” dedi.

Kişinin ne yaparsa yapsın ‘ben bir daha bunu yapsaydım neyi farklı yapardım’ şeklinde kendine sorması halinde sürekli kendini yenileyeceğinin altını çizen Fırat Çakır, “İsteyin, inanın, çalışın ve başarın. İnanıyorsanız en üstün sizsinizdir.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Söyleşinin ardından işadamı ve yaşam koçuna Karaman hatırası duvar saati hediye edildi.