KMÜ’DE PATENT GÜNLERİNİN ÜÇÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Konya Teknokent ve Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde ‘Patent Günleri’nin üçüncüsü düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterdi. Patent ve Marka Vekilleri Ahmet Akkaş ile Avukat Mehmet Tanyer’in konuşmacı olduğu etkinlikte dinleyenlere patent başvuruları ve fikri sınaî haklar hakkında bilgi verildi. 

Buluş nedir? Buluşçu kimdir?

Patent ve Marka Vekili Ahmet Akkaş, patentin, ‘tekniğin bilinen durumunu aşan, yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlara verilen bir belge’ olduğunu belirterek, “Patent ulusaldır ve sadece alındığı ülkenin sınırları içinde geçerlidir. Türkiye’de patent koruması Türk Patent Enstitüsüne yapılır; koruma, başvuru tarihinden itibaren başlar.” dedi.

İstatistiksel olarak ortalama her insanın bir buluşçu olduğunu ileri süren Ahmet Akkaş, “Buluş, sanayiye uygulanabilir herhangi bir teknik problemin çözümüdür. Buluşçu ise aklını, zekâsını, deneyimlerini ve becerilerini birlikte kullanarak fikir ürünü ortaya koyabilen insandır.” dedi.

Buluşların korunmasında iki yolun mevcut olduğunu dile getiren Akkaş, bunlardan ilkini ‘buluşu gizli tutmak’, ikincisini ise ‘buluşu yasal koruma altına almak’ şeklinde açıkladı.  Buluşun patentle korunabilmesi için teknik bir özelliğinin ve teknik bir çözümünün olması gerektiğini belirten Akkaş, “Fikirler değil, fikir ürünleri patent yoluyla korunmaktadır. Somutlaşmamış fikirler için herhangi bir koruma söz konusu değildir. Şayet becerilebiliyorsa fikirleri korumanın en iyi yolu o fikri kimseye söylememektir.” diye konuştu.

2014 yılında yerli patent başvuru sayısının 4 bin 861’e ulaştığını ifade eden Akkaş, bu başvuruların dört tanesinin Karaman’dan yapıldığını söyledi.

“Öğretim elemanları için konulan yıllık patent destek sınırlaması kaldırıldı”

Avukat Mehmet Tanyer ise Patent Destek Programı (PADES), lisanslama hizmetleri ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesinde izlenen süreçler hakkında bilgi vererek, “Teknoloji transferi bir kurum veya kişi tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin buna ihtiyaç duyan kurum veya kişilere başarılı bir şekilde sunularak kullanılmasının sağlanmasıdır.” dedi. Tanyer, bu süreçte izlenen aşamaları ise buluşun veya yenilikçi ürünün tespiti ve değerlendirmesi, ürünün koruma altına alınması, buluş sahibi ile ticarileşme planı yapılması, ticarileşme ve gelir paylaşımı şeklinde sıraladı.

Patent Destek Programı hakkında da açıklama yapan Tanyer, 2009 yılında uygulamaya başlanan PADES çerçevesinde 2013 yılına kadar öğretim elemanlarının yılda iki kez, teknokent firmalarının ise yılda üç kez patent destek kapsamına alındığını, fakat 2013 yılından itibaren öğretim elemanları için konulan yıllık patent destek sınırlamasının kaldırıldığını belirtti. Tanyer, günümüze kadar PADES kapsamında 200 başvurunun desteklendiğini sözlerine ekledi.

Sunumların ardından program, patent başvuruları hakkında dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.