KMÜ’DE ORGAN BAĞIŞI KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Organ Bağışı’ konulu konferans düzenlendi. Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Orhan Rahmi Fesçekoğlu, Opr. Dr. Onur Saydam, Dr. Tayfun Et ve Organ Bağışı Gönüllüsü Ercan Çalışkan’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Opr. Dr. Orhan Rahmi Fesçekoğlu yaptı. Organ naklinin, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam bir doku veya organın nakledilmesi olduğunu söyleyen Opr. Dr. Fesçekoğlu, organ naklinin organ yetmezliği nedeni ile yaşamının sonuna gelmiş bir hastanın hayatını kurtarmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Opr. Dr. Fesçekoğlu, “İnşallah bu seminer sonunda herkes organ nakline daha sıcak bakar hale gelir.” diyerek sözlerine son verdi.

Dr. Tayfun Et ise beyin ölümü ile ilgili sunum yaparak beyin ölümünün tarihçesi ve hastalarda beyin ölümününün gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için yapılan testler hakkında bilgi verdi.

Opr. Dr. Onur Saydam da kalp nakli ile ilgili sunum gerçekleştirerek organ naklinin önemini anlatan kısa film gösterimi yaptı.

Organ Bağışı Gönüllüsü olarak konferansa katılan Ercan Çalışkan ise organ bağışı beklediği dönemde yaşadığı zorluklardan söz ederek bağış gerçekleştikten sonra hayatındaki değişimleri anlattı. Çalışkan, kendisine organ nakli ile bir bayan kalbi takıldığını söyleyerek “Etrafımdaki yakınlarım bana bayan kalbinin erkek kalbine gore farklı olup olmadığını  soruyor. Farklılık yok fakat biraz daha duygusal bir hal aldım diyorum.” dedi. Çalışkan ayrıca salondaki dinleyicilere seslenerek, “Organ bağışına destek verelim ve Karaman’ı Türkiye’de ilk sıraya yerleştirelim.” şeklinde konuştu.

Plaket töreninin ardından konferans sona erdi.