1. ULUSAL SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ SEMPOZYUMU BAŞARIYLA SONA ERDİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi: 83   19.10.2010

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesince düzenlenen 1. Ulusal Su Kaynakları Yönetimi Sempozyumu Piri Reis Kültür Merkezinde iki ayrı salonda gerçekleştirildi. Sempozyumun birinci gününde yapılan açılış programına oldukça yoğun bir ilgi gösterildi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in evsahipliği ile gerçekleşen açılış programının ardından başlayan bildiri sunumlarında azalan su kaynaklarının etkin kullanımı, tarımsal alanda yaşanan su sorunları, çözüm önerileri ve sürdürülebilir su politikalarına ilişkin görüş alışverişi yapıldı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 130 bilim adamı ve araştırmacıların bildirileri ile katıldığı sempozyumda günümüzde ve gelecekte yaşanması muhtemel su sıkıntısına karşı alınabilecek önlemler masaya yatırıldı. Tarımsal alanda suyun verimli kullanılması, su kaynaklarının korunması, şehir suyu şebekeleri gibi konular hakkında alanında uzman araştırmacıların yaptığı sunumlarla alınabilecek önlemler ortaya kondu.

1.Ulusal Su Kaynakları Yönetimi Sempozyumunda bilimsel çalışmalara ek olarak düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinlikler de organizasyona renk kattı. Sempozyumun Türkiye’nin en az yağış alan bölgeleri arasında yer alan Karaman’da düzenlenmesi önemini artırırken “Türk Dilinin başkenti” unvanına uygun olarak, suyun edebiyatta, tarihte ve müzikteki yerine vurgu yapan bildiriler de sempozyuma farklı bir anlam kattı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin gelenekselleşen sanatsal sunumuna konuk olan KMÜ Meslek Yüksekokulu Mimari Dekoratif Sanatlar Bölümü Öğretim Elemanı Uzman Gülşen Kahraman’a ait “Yaşam Kaynağımız Su” isimli seramik sergisi katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Seramik üzerine hazırlanmış su figürlerinden oluşan sergide suyun sanata yansıması anlatıldı.

Bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından düzenlenen kapanış oturumunda sonuç bildirgesinin okunmasıyla sempozyum son bulurken KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün kapanış konuşmasında şunları söyledi;” Değerli Katılımcılar, iki günden beri yoğun olarak devam eden sempozyumumuzda yaşanan güzellikler sizlerin eseridir. Sempozyum sizlerle değerli hale gelmektedir. O nedenle tüm katılımcılarımıza gönülden teşekkürlerimizi arz ediyorum. Sizlere ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyorum. Umarım sempozyumumuz amacına ulaşmıştır. Çünkü yaşadığımız coğrafyada en temel sorunlardan birisi su kaynaklarının gittikçe azalması ve suyun etkin kullanılmamasıdır. Sizler tarafından ortaya konulan görüşlerle en azından konunun kamuoyunun gündemine getirilmiş olması bizleri ve üniversitemizi ayrıca mutlu etmiştir. Bu katkılarını için de teşekkür ederim. “