1.ULUSAL MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE BİYOTEKNOLOJİ KONGRESİ AÇILIŞI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi: 87   26.10.2010

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öncülüğünde; Nobel Bilim Araştırma Merkezi,  İstanbul Teknik, Ege ve Süleyman Demirel Üniversitelerinin katkıları ile düzenlenen 1. Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi Antalya'da yapıldı.

Antalya Özkaymak Falez Otel'de düzenlenen 1. Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi'nin açılışında konuşan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, 29 Ekime kadar sürecek kongrede moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanlarındaki yenilik ve gelişmelerin ele alınacağını bildirdi. Prof. Dr. Gökmen, Türkiye'de ve uluslar arası camiada büyük tartışmalara yol açan GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) tarımsal ürünlerin üretilmesi ve piyasaya sunulması hakkında çok büyük bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği bulunduğuna işaret ederek, 'Bütün tepkilere rağmen dünyada yaklaşık 100 milyon hektar alanda genetiği değiştirilmiş bitkiler yetiştirilmektedir. Katma değeri yüksek olan bitkilerden soyanın, yüzde 60'ından fazlası genetiği değiştirilmiş türlerden elde edilmektedir. Bu oran pamukta yüzde 30, kanolada yüzde 20, Mısır bitkisinde ise yüzde 15'ler seviyesindedir' dedi.

Sanayinin daha kaliteli ürünleri talep etmesinin, tarımsal üretimde bu tür ürünlere talebin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına işaret ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökmen, bunun da, şiddetini her geçen gün artıran tartışmaları beraberinde getirdiğini kaydetti. Bazı çevrelerin dünyadaki açlık ve dengesiz beslenme sorununun çözümünde genetik mühendisliği ve GDO'lu ürünlerin çok önemli olduğunu, bu bitkilerin üretilmesini engelleyen veya geciktirenlerin insanlık suçu işlediğini savunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökmen, bazı çevrelerin ise genetik mühendisliği ve GDO'ların bir çevre felaketine yol açacağını, açlık ve dengesiz beslenmeyi artıracağını, dünyada gıda kaynakları ve geleneksel tarımın yok olmasına öncülük edeceğini savunduklarını bildirdi.

Bu görüşlerin bazılarının doğru olabileceğine, bu nedenle her iki tarafın da dikkate alınması gerektiğine inandığını belirten Prof. Dr. Gökmen, bu kongrede tartışma ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ortaya konulacağını söyledi.

Kongrenin açılışı nedeniyle sunum yapan Adnan Menderes Üniversitesi Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Bardakçı, gazetecilerin sorusu üzerine, Türk halkının GDO'lu ürünlerle ilgili tereddütleri olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Bardakçı, 'Ülkemizde de bu konuda araştırmalar yapan, bu ürünlerin yarar ve zararlarını ortaya çıkaracak analizler yapacak bilim adamlarımız olduğunu bilsinler. Bu açıdan da kendilerini daha güvende hissedebilirler' dedi.