KMÜ’DE DÜNYA PARAMEDİK GÜNÜ KUTLANDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Dünya Paramedik Günü“ kutlandı. KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ve Karaman İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen etkinliğe SHMYO Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer, Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu “Hayat kurtarmak dünyayı kurtarmak gibidir” diyerek şunları ifade etti: “İşinizi yaparken gelecekte nelere mal olacağını düşünerek hareket edin ve ufkunuzu geniş tutun. Mesleğinizi severek yapın. İnsanlara sevgi ile yaklaşın ve sabırlı davranın. Söz konusu sağlık olduğunda hasta ve hasta yakınları adına empati kurmayı unutmayın. Paramedikte hayat kurtarmak çok ulvi bir iştir ve diğer mesleklerden farklıdır.”

“112 Acil Yardım, Hayat Kurtarır”

Dr. Ayhan Erenoğlu’nun ardından kürsüye gelen Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy ise 112 acil sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Dr. Altunsoy, “Biz 2001 yılında iki ambulans ile başladığımız bu yolda şu an 13 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 30 tam donanımlı ambulans, acil çağrı merkezine entegre olan komuta kontrol merkezimiz, üstün haberleşme sistemlerimiz, hava ambulansı da dâhil olmak üzere her türlü acil durumla baş edebilecek bir alt yapıya sahibiz. 112 acil sağlık hizmetleri olarak 13 doktor, 112 acil tıp teknisyeni, 28 paramedik (ambulans acil bakım teknikeri), 74 diğer sağlık personeli olmak üzere 227 kişi ile hastalarımıza hizmet veriyoruz. Yıllık 200 bin vakaya çıkan ambulanslarımız Sağlık Bakanlığının belirlediği süreden daha kısa bir sürede hastalara ulaşabilmekte. Hiçbir zorluk ve engel tanımadan yaşam biçimi haline getirdiğimiz hayat kurtarma yarışında bazen üzüleceğiz, bazen sevineceğiz ama elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Etkinlik, KMÜ öğrencilerinin halkla yaptığı paramedik nedir konulu röportajları içeren video gösterimi ve paramedik mesleğinde karşılaşılan zorlukları anlatan vaka müdahale uygulamalarıyla devam etti. Ardından, bir öğrenci kendisinin yazdığı paramedik şiirini okudu. Program, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin verdiği müzik dinletisi ile sona erdi.

Programın bitiminde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer tarafından Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu’na plaket takdim edildi.