KMÜ’DE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Karaman İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde ‘Uyuşturucu İle Mücadele’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Bağımlılıktan korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır”

Konferansta ilk olarak Karaman Kemal Reis İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Yurdagül Yanar söz aldı. Madde bağımlılığını, vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması ve bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamaması olarak tanımlayan Yurdagül Yanar, “Bir kereden bir şey olmaz, bir kereden başka asla, ben bağımlı olmam, istersem bırakırım diyerek başlanan madde kullanımı daha sonra bağımlılık halini alıyor ve genellikle pişmanlıkla son buluyor.” dedi.

Madde kullanımına teşvik edici söylemlere ve kişilere hayır demeyi bilmemiz gerektiğini hatırlatan Yanar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bulunduğunuz ortamda bağımlılık yapıcı herhangi bir maddeyi denemenizle ilgili bir teklifte bulunulursa kısa ve net bir ifadeyle ‘hayır’ diyerek ortamı terk edebilirsiniz. Bağımlılık yapıcı bir maddenin kullanılma olasılığı yüksek ortamlardan uzak kalarak kendinizi madde kullanım ve bağımlılık riskinin dışında tutabilirsiniz. Riskli yer ya da ortamlarda bulunmak zorunda kaldığınızda olumlu alışkanlıklara sahip arkadaşlarınızla vakit geçirerek ortamın riskinden korunabilirsiniz.”

Yurdagül Yanar’ın ardından Emniyet Amiri Erdi Pullu tarafından slayt sunumu yapılarak madde bağımlılığı, ülke genelinde ve Karaman’da kullanılan madde türleri, bağımlılıktan korunma yolları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.