KMÜ’DE RADYO TELESKOP KONFERANSI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 30                   05.04.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi Kurulum Çalışmaları ve Türkiye’de Radyo Astronomi” konulu konferansın konuğu Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Küçük oldu.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 05 Nisan Salı günü saat 10.30’da gerçekleştirilen etkinliğe, Karaman Valisi Süleyman Kahraman,  KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen,  KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından “Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi Kurulum Çalışmaları ve Türkiye’de Radyo Astronomi” konulu semineri sunmak için Doç. Dr. İbrahim Küçük, kürsüye geldi.

Üniversiteli gençlerle birlikte olmaktan mutlu olduğunu belirten Küçük, “Astronomi nedir” sorusunu “Gökyüzü ile ilgili olan her şey astronominin içine girer.” diyerek cevapladı. Amaçlarının evren denilen bu muazzam büyüklüğü kavramak olduğunu vurgulayan Küçük, “İnsanlar nereden geldiklerine ilişkin sorular sorarlar ve dolayısıyla bunun dini, felsefi, kültürel sonuçları vardır.” dedi.

Radyo teleskoplarının çalışma mekanizmalarını anlatan Küçük, Avrupa’da radyo teleskopların kurulma süreçlerinin 1960’lı yıllarda başladığını ifade etti ve ülkemizdeki durumu “Bu bir tren ve tren kaçıyor; biz neresindeyiz? Biz arka vagonu kovalıyoruz.” şeklinde özetledi.

Küçük, Karaman kentinde bir radyo teleskop kurmak istediklerini ve Karaman kentinin Radyo teleskop kurmak için elektronik anlamda sakin bir bölge olması nedeniyle uygun bir bölge olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile birlikte bu işe ortak girmek isteriz. Sizin desteğinizi istiyoruz. Burada bulunma amacım da budur. Biz Karaman’da Radyo Astronomi Gözlemevi kurmaya karar verdik. Ama bu zor bir iş. Örneğin üç kilometrelik bir alanın elektronik kirliliğe karşı arındırılması lazım. Sayın valimin ve sayın rektörümün desteği ile biz bu işi yapabiliriz. Bizim yetişmiş personel ve ekipman altyapımız var, biz bu işi biliyoruz.” dedi

Etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen katkılarından ötürü Doç. Dr. İbrahim Küçük’e plaket takdim etti. Programın ardından Karaman Valisi Süleyman Kahraman, İbrahim Küçük ile birlikte KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret etti.