KMÜ’YE DAİR HER ŞEY 'KURULUŞUNDAN BUGÜNE KMÜ' KATALOĞUNDA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) kuruluşundan günümüze kadar gelişimini anlatan katalog basılarak okurların beğenisine sunuldu.

KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde ortaya çıkan ve 268 sayfadan oluşan katalogda 2007 yılından 2016 yılına kadar üniversitenin akademik, idari, bilimsel ve fiziki gelişimiyle birlikte pek çok bilgi de kamuoyuyla paylaşıldı.

Üniversitenin dünü ile bugününü karşılaştırma imkânı veren bilgilerin yer aldığı katalog zengin fotoğraf arşivi ile de gelişimi gözler önüne seriyor.

Üniversitenin kuruluş aşaması ile başlayan kataloğun ilerleyen bölümlerinde üniversite bünyesinde yapılan AB Projeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Santez Projeleri, Kalkınma Bakanlığı DPT Projeleri, MEVKA ve TÜBİTAK Projeleri, Karaman’a özgü Bilimsel Araştırma Projeleri teker teker sıralanıyor. Katalogda ayrıca üniversite bünyesinde 310 uluslararası bilimsel yayına da imza atıldığı dikkat çekiyor.

Katalogda üniversitede altı ulusal, bir uluslararası sempozyum; iki ulusal, dört uluslararası kongreye ev sahipliği yapıldığı belirtilirken, üniversitenin Karaman Organize Sanayi bölgesindeki kuruluşlarla ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara da yer veriliyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin dönem başkanlığını yaptığı KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin de yer aldığı katalogda UNİKOP çerçevesinde düzenlenen 26 toplantının tarihleri ve içerikleri de sıralanıyor.

Katalogda, üniversitenin akademik gelişiminin anlatıldığı bölümde bütün akademik birimlerin kuruluş yılları, öğrenci ve akademisyen sayılarındaki değişim ile fiziki altyapısındaki gelişim yıllar bazında gösteriliyor.

Sayılarla KMÜ

Üniversitenin öğrenci, mezun, akademik ve idari personel sayılarının grafiklerle sayfalara taşındığı bölüm ise KMÜ'nün gelişimini ve büyümesini çarpıcı bir şekilde okurlara sunuyor. 2007 yılında 5 bin 476 olan öğrenci sayısının 2015 yılı itibariyle 12 bin 793’e ulaştığı belirtilen katalogda üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar toplam 13 bin 140 öğrenciyi mezun ettiği bilgisine de yer veriliyor.

Katalogdaki personel sayılarına bakıldığında ise 2007 yılında 85 olan akademik personel sayısının 2016 yılında 524 olduğu; 16 olan idari personel sayısının ise 229’a ulaştığı görülüyor.

Kataloğun sportif başarılar bölümünde de üniversitenin takım sporları ve bireysel sporlarda elde etmiş olduğu başarılar yıl ve branş bazında sunuluyor.

Kataloğun son bölümünde ise üniversite bünyesinde yapılan bina ve altyapı çalışmaları, önemli günler ve sosyal-kültürel etkinlikler, tanıtım organizasyonları ve mezuniyetler fotoğraflarla anlatılırken üniversitenin basın kuruluşlarında yer alan haberlerinden örnekler de okurlarla paylaşılıyor.

“Karaman’ımızın yıllardır özlemini çektiği üniversitenin gelişimine tanık olacaksınız”

Katalog hakkında düşüncelerini paylaşan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen kuruluş aşamasında iki dönem üniversitenin rektörlüğünü yapmakla müşerref olduğunu belirterek, “2008-2016 yılları süresince büyüme ve gelişme evrelerine şahitlik ettiğim üniversitemiz; gelişiminin her evresini layıkıyla yaşamış, yürümesi gereken yerde emeklemediği gibi emeklemesi gereken yerde de koşmaya çalışmamıştır. Bugün gelinen noktada Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi; akademik ve fiziki gelişiminin yanı sıra başarılı işlere imza atan çalışanları ve geleceğin Türkiye’sinin parlak yüzleri öğrencileri ile sıradan değil, aranan bir yükseköğretim kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.” dedi.

Rektör Gökmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitemizin kuruluşundan bugüne gelişimini aktardığımız kataloğumuzda Karaman’ımızın yıllardır özlemini çektiği üniversitenin adım adım hayalden gerçeğe dönüşüne tanık olacak, her bir sayfada bu üniversiteye hizmet eden onlarca insanın alın terinin, emeğinin, azim ve sevgisinin izlerini bulacaksınız. Bu vesileyle, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde en ufak katkısı olan, iyi duygularla ve dualarla yüreği üniversitemiz için çarpan herkese, tüm kurum ve kuruluşlara en içten teşekkürlerimi sunarım.”