KMÜ’DE KANSER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 33                   07.04.2011

Üniversitemizde Karaman Sağlık Müdürlüğü’nün “Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘kanser’ konulu konferansın konuğu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Dr. Dine Atlı oldu.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 7 Nisan Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilen etkinliğe üniversitemizin idari ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.

Dine Atlı,  Kanser sözcüğünün artık günümüzde çok sık duyulduğunu ve neredeyse hepimizin ya kanserden yaşamını yitirmiş ya da kanser teşhisi konmuş bir yakını olduğunu belirtti. Bu durumun nedenini açıklayan Atlı; beslenme alışkanlıklarının, sigara kullanımının ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarının kanserin en önemli nedeni olduğunu anlattı.

Kanser konusunda hepimizde muhakkak bir risk olduğunu vurgulayan Atlı; “Önemli olan sizin kontrolünüzde olan bir şeyi kanserden korunmak için kullanmak. Örneğin sigara kullanmamak ya da yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmek gibi.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Dine Atlı çeşitli kanser türlerini anlattığı konuşmasında özellikle bazı kanser türlerinde kendi kendine muayene ve gözlemin hastalığın erken tespit edilmesi ve tedavisinde çok önemli olduğuna dikkat çekti. Özellikle meme kanseri noktasında kendi kendine meme muayenesinin öneminden bahseden Atlı, “her kadın bir ayna yardımıyla ilgili dokuları gözlemlemeyi düzenli bir alışkanlık haline getirmelidir. Bu hastalığın teşhis ve tedavisinde çok önemlidir. Kadınların kendi meme dokularını tanımaları ve herhangi bir değişikliği gözlemlemeleri hastalığa müdahaleyi kolaylaştıracaktır.” dedi.

Cilt kanserinin en önemli nedeninin yoğun güneş ışınlarına maruz kalmak olduğunu belirten Atlı, özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten korunmak gerektiğine dikkat çekti. Atlı, “Karaman’da en çok görülen kanser türünün cilt kanseri olmasının temel nedeni çiftçilerin tamamen korumasız bir şekilde güneşe maruz kalmalarıdır.” dedi.

Kanser vakalarının son yıllarda neden çok arttığına ilişkin bir soruya Dine Atlı şöyle cevap verdi: “Bundan 30-40 yıl önce ölüm nedeni diye bir şey yoktu. İnsanlar bir şekilde ölmekteydi ve biz buna ecel diyorduk. Ancak şimdi her ölümün bir nedeni var ve biz bunu tanımlayabiliyoruz. Vakalarda artış var, ancak şunu belirteyim ki kanser hastalığının kaydının artması da bu algıyı etkiliyor.” dedi.