KMÜ’DE ÖĞRENCİLERE FİNANSAL EĞİTİM VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Paramı Yönetebiliyorum’ konulu eğitim semineri düzenlendi. Eğitmen Fatih Görünü’nün konuşmacı olarak katıldığı seminere çok sayıda öğrenci katıldı.  

“Amaç gençlerin finansal bilinç kazanmaları”

Fatih Görünü konuşmasının ilk bölümünde Paramı Yönetebiliyorum Projesi hakkında bilgi vererek projenin asıl amacının 15-30 yaş arası gençlerin kişisel mali kaynaklarını bütçelemelerine ve finans hizmetlerini doğru kullanmalarına destek olacak bir eğitim olanağı sunmak olduğunu dile getirdi.

Fatih Görünü projenin amaçlarından da bahsederek, “Proje ile ülkemizdeki gençlerin ve genç girişimcilerin finansal bilinç ve okuryazarlığının artırılması, tasarruf alışkanlıklarının geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine destek olarak sağlıklı bir ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi ve finansal bilinç eğitimlerinin müfredata girmesini hedefliyoruz.” dedi.

“Bütçe yaparsak cebimizdeki paranın sahibi oluruz”

Finansal planlama ve bütçe yapmanın ilk kuralının gelirinden fazla harcamamak ve ayağını yorganına göre uzatmaktan geçtiğine vurgu yapan Görünü, “Gelirimizden fazla harcamak, borç batağına saplanmamıza neden olabilir. Bunun için hesabımızı yani gelirlerimizi giderlerimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Gelirimizden fazla harcamamak ve harcamaları kontrol altına almak için ilk olarak bütçe yapmalıyız. Bütçe, hayallere ve finansal hedeflere ulaşmak için bir araçtır. Bütçe yaparsak cebimizdeki paranın sahibi oluruz.” şeklinde konuştu.

Harcamaların bütçemizin en esnek kısmını oluşturduğuna dikkat çeken Görünü, kişilerin harcama yapmadan önce ihtiyaç mı yoksa istek mi sorusuna içtenlikle cevap vermesi gerektiğini belirterek, “Ani harcama dürtüsünün harekete geçmesi çok kolaydır. İçerisinde bulunduğumuz çevre, gördüğümüz reklamlar, biraz moral düzeltme, renkli mağaza vitrinleri derken harcama yapma isteği kaçınılmaz bir hal alır. Bu yüzden alışverişlerde durup düşünmek ve öyle karar vermek gerekir.” dedi.

“Birikim yapabilmek için hedef belirlemek çok önemlidir”

Bireysel emeklilik, krediler, kredi kartları, internet bankacılığı, yatırım fonu gibi finansal konularda da bilgilendirmelerde bulunan Fatih Görünü konuşmasının son bölümünde öğrencilere gelecek için hedefler belirlemeleri gerektiğini hatırlatarak, “Gelecekte daha rahat bir ekonomik statüye sahip olmanın yolu bugünlerde yapılan birikimden geçer. Bunun için mevduat hesapları, vadeli banka yatırımları veya arsa gibi kazanç getiren yatırımlar yapılabilir. Ancak yatırım yapabilmek için yeterli paranın olması, yeterli para için de bireysel birikimin bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Birikim yapabilmek için hedef belirlemek çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Eğitim semineri öğrencilere katılım belgesi dağıtılmasının ardından sona erdi.