KMÜ KARAMAN’IN TARİHİNİ ARAŞTIRIYOR

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 35           18.04.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Karaman’ın kütüğünü araştırmaya hazırlanıyor. Eskiçağ döneminden başlayarak Karaman’ın günümüze kadar gelen tarihini, Türk dönemindeki idari yapısını, Türk yerleşimini ve nüfusunu, tarihi eserlerini incelemeyi hedefleyen “Karaman Kütüğü” isimli proje sayesinde Karaman için önemli bir başvuru eseri ortaya çıkarılıp ileriki dönemlerde araştırmacılara çalışmalarında yol gösterici olunması amaçlanıyor.

Tarihsel süreç içerisinde önemli bir yere sahip olan Karaman’a ait telif eserlerin ve makalelerin sadece belirli bir dönemi kapsadığı ve Karaman’ın genel tarihine ışık tutmadığına dikkat çeken KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, ortaya çıkacak olan çalışmayla Karaman tarihinin eksik kalan yönlerinin kaynaklar dahilinde ele alınacağını ve Karaman’ın eskiden olduğu gibi tekrar önemli bir merkez haline gelerek araştırmacıların dikkatini çekeceğini ifade etti.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Mustafa ERAVCI’nın yöneticiliğini üstlendiği projede; Yrd. Doç. Dr. Mehmet MERCAN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet KURT, Arş. Gör. Mevlüt GÜNLER, Arş. Gör. Aytunç ÜLKER, Arş. Gör. Şenol YURDAKUL, Arş. Gör. N. Betül ÇELİK, Arş. Gör. İlker KİREMİT yardımcı araştırmacılar olarak görev alacak.

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi belgeleri, Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Süleymaniye yazma eser arşivi, Karaman Müzesi Arşivi, yerel ve ulusal basın, dergiler, çeşitli makale ve kitaplardan yararlanılacak. Elde edilen verilerin tarafsız bir şekilde araştırmada kullanılması konusuna da büyük titizlik gösterilecek, elde edilen veri ve kaynaklarda geçerli, güvenilir bilgiler toplayıp doğru sonuçlara ulaşmak için toplanan her veri eleştiri süzgecinden geçirilecek.