26 ÜLKENİN GENÇLERİ KMÜ’DE BULUŞACAK

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 54                   09.05.2011

Karamanoğlu Mehmetbey  Üniversitesi’nde 12-14 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi’ne, 26 farklı ülkeden üniversiteli gençler geliyor.

Belarus, Kırım, Kosova, Litvanya, Hindistan, Japonya, Slovakya, Almanya, Ukrayna, Dağıstan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Suriye, Gürcistan, Kırgızistan, Makedonya, Türkmenistan, Çin, Arnavutluk, Yemen, Estonya, Kazakistan, İsveç, Afganistan, Rusya, Filistin, Polonya, Moğolistan, Tataristan gibi ülkelerde yaptıkları bilimsel çalışmaları Türkçe olarak sunacak olan 113 genç için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin konferans salonlarında gerçekleştirilecek olan ve 3 gün sürecek programın açılış töreni, 12 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’da yapılacak. 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde 09.00-19.00 saatleri arasında süren bilimsel sunumların ardından, 14 Mayıs’ta tüm öğrencilerin katılacağı sosyal gezi programı ile sona erecek.

1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi’ne Türkiye’deki 35 ayrı üniversiteden de öğrenci katılacak. Toplamda 113 üniversitelinin Türkçe konuşacağı kongrede, 41 yabancı uyruklu öğrenci bulunacak.

Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir teşkilat olarak kurulan TİKA-Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın da desteği ile yapılacak olan kongreye, Türk Dil Kurumu Başkanı da dahil olmak üzere, Türkiye’deki üst düzey yetkililerinin katılımı bekleniyor.

Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan bu kongre; Türk dili ve edebiyatı ile ilgili konuların gündemde tutulması, bu konulara dikkat çekilmesi, bilim, kültür, sanat ve tarihte meydana gelen gelişmelerin paylaşılması, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayıp Türkçe konuşan öğrencilerin birbirleriyle tanışması, bölge ve ülkeyi tanıması amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilecek.

Temel amacı Türkçenin evrensel bilgi ve kültürün gelişim ve paylaşımında edindiği öneme dikkat çekmek, belirlenen konularda ortaya çıkacak olan öğrenci merkezli görüş ve düşünceleri bilim dünyası ile paylaşmak olarak belirlenen kongre; yurt dışında/yurt içinde eğitim gören üniversite (önlisans, lisans, lisansüstü) öğrencilerine yönelik olarak planlandı.

Kongrede, Türkiye Türkçesi kullanılacak. 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi sayesinde Türkçenin, evrensel bilgi ve kültürün gelişim ve paylaşımında edindiği öneme dikkat çekilecek, dünyanın ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde öğrenim gören geleceğin bilim adamlarının akademik dünyayla ve birbirleri ile tanışmaları sağlanacak.