TÜRK DİL KURUMU BAŞKANI KMÜ’DE

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 55              10.05.2011

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Karamanoğlu Mehmetbey  Üniversitesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine onur konuğu olarak katılacak.

Türkiye Türkçesi üzerindeki çalışmalarının yanı sıra Çağdaş Türk Lehçeleri üzerinde çalışmalar yürüten, Azerbaycan, Gagavuz, Kırgız, Kazak, Şor ve Teleüt Türkçesi üzerinde çalışmalar yapan; bu alanlarda çeşitli makaleler ile sözlükler yayınlayan ve yüksek lisans, doktora tezleri yöneten Şükrü Halûk Akalın, kongreye 26 ayrı ülkeden katılan gençlere Türkçe ile ilgili önemli mesajlar verecek.

35 ayrı üniversiteden çok sayıda öğrencinin sunum yapacağı kongrede Türk dili ve edebiyatı ile ilgili konulara dikkat çekilmesi, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayıp Türkçe konuşan öğrencilerin birbirleriyle tanışması gibi kongre hedefleri, Türk Dil Kurumu tarafından da destekleniyor.

İnternette Türkçenin ve Türkçe içeriğin yaygınlaşması için çalışmalar başlatan Akalın, 1997’de Türkoloji Dünyası ağ kümesini (web sitesi), 1998’de Türkoloji Haberleşme Grubunu kurdu. İmlâ kılavuzları, sözlükler, dil bilgisi kitapları hazırlama görevi,  Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın başkanlığında Türk Dil Kurumu tarafından sürdürülüyor. Bilgisayar terimlerinin Türkçeleştirilmesi ve bilgisayarda Türkçenin yanlışsız kullanılması çalışmaları ile “Bilgisayar Terimleri Sözlüğü Projesi”nin liderliğini yürüten Akalın, 2001 yılından buyana Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini yürütüyor.