SOSYAL MEDYA OKURYAZARLIĞI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Unikop Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Sosyal Medya Okuryazarlığı’ eğitimi düzenlendi.

Bilişim Projeleri Master Eğitmeni Mahmut Ok, sosyal medya okuryazarlığı kapsamında katılımcılara internetin geçmişten günümüze yaşadığı tarihsel dönüşümden başlayarak sosyal medyanın ne olduğu ve neden önemli olduğu, ne gibi yararlarının ve zararlarının olabileceği, hangi araçlarla yönetildiği, sosyal medyada kişisel itibarın nasıl yönetileceği konusunda bilgilendirmeler içeren bir eğitim verdi.

“Sosyal medya iletişimi bilim değil sanattır”

Mahmut Ok, sosyal medya okuryazarlığının aslında bir süreçten ibaret olduğunu belirterek, “Sosyal medya okuryazarlığını, medya mesajlarını daha iyi anlamamız, analiz etmemiz, bu mesajları belirli açılardan değerlendirebilmemiz ve bilinçli olarak tüketmek olarak tanımlayabiliriz. Sosyal medya; erişilebilirlik, kullanırlılık, yenilik, özgürlük açısından büyük önem taşır. Sosyal medyada etkileşim vardır, her kitleye ulaşabiliriz, her şey bedava ve sosyal medya yalan barındırmaz. Sosyal medya iletişimi bilim değil sanattır.” dedi.

“Sosyal medya zararları”

İşini, gücünü, ailesini ve hatta yeme içmesini bile ihmal edecek düzeyde sosyal medya kullanan insanların bağımlı olarak kabul edilebildiğini ifade eden Ok, “Aşırı mobil cihaz kullanımı sonucunda gözde hasarlar oluşabiliyor. Başkalarına ait hayatlar yaşayarak olmadığınız bir kimliğe bürünüyorsunuz. Popüler kültürün getirdiği kalıplardan uzaklaşarak, kendiniz gibi davranın ve olaylar karşısında insani reflekslerinizi kullanın. Sosyal medya sayesinde ön yargılı bir toplum ortaya çıkmaya başladı. Kişilerin daha sağlıklı daha insancıl bir hayat yaşamaları için sosyal medyayı iyi kullanmaları gerekmektedir. Çünkü bu platform sert bir nokta, paylaştığınız her şey bir gün karşınıza çıkabilir.” diye açıklamalarda bulundu. 

Ok, “Sanal değil gerçek bir hayat yaşayın. Farkındalığınızı asla kaybetmeyin ve kalıpları aşın, unutmayın ki sosyal ağlarda kendinizi yansıtıyorsunuz. Hiç olmadığınız biri gibi görünmektense kendiniz gibi görünün. Sosyal medyanın sizi tüketmesine izin vermeyin.” diye tavsiyelerde bulunarak konuşmasını tamamladı.