KMÜ’DE SÖZ BAŞLAYINCA SAZIN SUSTUĞU ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 69                   13.05.2011

1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne gelen Rıfat Eravşar’ın, 26 ayrı ülkeden gelen üniversiteli gençlere âşıklık geleneği ile ilgili yaptığı Türkçe sunum beğeni ile izlendi.

Erciyes Üniversitesi öğrencisi Eravşar’ın, Karacaoğlan Oturumunda “Âşıklık Geleneği Bağlamında Bağlamanın Anadolu’daki Yayılma Alanları” konusunda aktardığı bilgiler, özellikle yurt dışından gelen öğrencilerin ilgisini çekti.

“Saz, aşığın sembolüdür. Anadolu’nun kimi yerlerinde bağlamadan “telli kuram” olarak söz edilir. Özellikle Anadolu Aleviliğinde cem ayinlerinde önemli bir yer teşkil eder. Kimi bölgelerde ölen âşıkların mezarında bir bağlama figürü bulunur. Anadolu’da “saz başlar, söz susar; söz başlar, saz susar“ sözü kültürel yaşamımızda bu geleneğin önemini gösterir” diyen Eravşar’a, özellikle yurt dışından gelen gençler sorular sorarak Türk kültürünü ve bağlamayı tanımaya çalıştı.