AZERBAYCAN’LI ELXAN MEMMEDOV, KMÜ’DE HAKIŞTAYI ANLATTI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 71                   13.05.2011

Karaman’daki 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi’nin sunumlarında Azerbaycan’dan gelen Elxan Yurdoğlu Memmedov’un, ülkesindeki düğünlerin kına gecelerinde yapılan hakışta geleneği dikkat çekti.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapılan kongrenin Ali Şir Nevai Oturumunda, Azerbaycan’lı Elxan Yurdoğlu Memmedov, “Nahcıvan Düğünlerinde Kına Gecelerinde Oğlan ve Kız Evi Tarafından Söylenen Hakışta’lar” konulu bildirisini sundu. Bildiri, kına gecelerinde yapılan hakışta geleneğinin video ile sunumu ve eski Türk toplumlarının günümüze kadar gelen ilginç geleneğini yansıtması açısından ilgi topladı.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi öğrencisi olan Elxan Yurdoğlu Memmedov, “Benim ülkemde kına gecelerinde ağıtlar söylenir. Kına gecesinde gelin mutlaka ağlar, eğer gelin ağlamazsa ayıplanır. Kına geceleri, mutlaka Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece yapılır. Türkçe konuşarak anlaştığım Karaman’daki kardeşlerimden de öğrendim ki, burada da aynı gelenek sürüyor” dedi.

Elxan Yurdoğlu Memmedov; “Hakışta; düğünevinde, oğlan evi ve kız evindeki akrabaların birbirine söylediği sözlerdir. İyi dilekler, bazen iğneleme şeklindeki sözler, bazen de kız ya da oğlan evinden istenen talepler mani gibi söylenir. Her söylenen maniden sonra da topluluk “hakışta” diyerek onaylar” açıklamasını yaptı.

Kendi ailesinin katıldığı bir akraba düğününde çekilen videoyu izleten Azerbaycan’lı Elxan Yurdoğlu Memmedov, hakıştada söylenen manilerden de örnekler verdi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde sunulan bu bildiri, katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi ve çay-kahve aralarında da Elxan Yurdoğlu Memmedov’un konu ile ilgili soru yağmuruna tutulması dikkat çekti.