KMÜ REKTÖRÜ PROF. DR. AKGÜL’ÜN 13 MAYIS TÜRK DİL BAYRAMI MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin Anadolu’da ilk kez devlet dili olarak kabul edilmesinin 740'ıncı yıldönümünü sevinçle kutluyoruz. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’deki tarihî fermanıyla devlet kurumlarında Türkçe'den başka dil konuşulması yasaklanmış ve milletimizin bağrından çıkarak Yunus Emrelere ilham kaynağı olan dilimize hak ettiği değer verilmiştir.

Tarihin derinliklerinden süzülerek gelen, her hecesinde ve sesinde yüzyılların izini taşıyan, milletimizin hüzünlerine ve sevinçlerine tercüman olan dilimiz, millî kimliğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Milletimizin insanlık tarihi boyunca geçirdiği tüm evrelere tanıklık eden, halkımızın dilinde pek çok coğrafyayı gezerek büyüyen ve gelişen, her daim ayakta kalan, milletimizin varlığına ve birliğine güç katan dilimiz, Türk milleti ile birlikte dünyada var olmaya devam edecektir.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in yayımladığı ünlü ferman, millet olarak geleceğimizi güvence altına almak adına verilmiş çok büyük bir karar olup bizlere de yüklenmiş önemli bir sorumluluktur. Türk dilinin başkenti Karaman’da yaşamamız ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in ismini taşıyan üniversitenin mensupları olmamız bizler için ayrı bir şeref kaynağıdır, aynı zamanda sorumluluğumuzu bir kat daha arttırmaktadır.

Bizler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesi olarak ismimize yakışır bir şekilde Türk dili ile ilgili bilimsel çalışmalara öncülük etmek için elimizden geleni yapmaktayız. Ancak şunu unutmamalıyız ki Türkçemizi korumak ve onun üstüne titremek bu dili konuşan ve dünyayı bu dil ile anlamlandıran herkesin görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkçemizin resmi dil olarak kabulünün 740'ıncı yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını en içten duygularımla kutluyor, dilimizin milletimizle birlikte ilelebet baki kalmasını temenni ediyorum.”