KMÜ, TÜRK DİL BAYRAMI VE YUNUS EMRE’Yİ ANMA ETKİNLİKLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

740. Yıl Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinliklerinin açılışı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılış programına Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve eşi Zeliha Elvan, Karaman Milletvekilleri Dr. Recep Şeker ve Recep Konuk, Karaman Valisi Süleyman Tapsız ve eşi Dr. Ayşe Tapsız, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün yanı sıra il ve üniversite protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, hazırlanan tanıtım videosunun izlenmesiyle devam etti.

“Milli şuurun en önemli kaynağı milli dildir”

Programın açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Karaman’ın büyük bir sorumluluk taşıdığını ve bu sorumluluğu gururla yerine getirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Türk dilinin unutulması Türk kültürünün de yok olmaya başlaması demektir. Türkçe var ise Türk milleti de vardır. Dilin korunmadığı yerde hiçbir millet barınamaz. Büyük devletler ancak büyük bir dil varlığının üzerine temellendirilebilirler. Milli şuurun en önemli kaynağı milli dildir. Bu yüzden Türkçemize karşı hayatın her alanında duyarlı olmak zorundayız.”

“Dil, yaşayan bir varlıktır”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise dilin yegâne bir değer taşıyıcısı olduğunu hatırlatarak, “Bugün, Türkiye bin yıldır bizim vatanımızsa ve burada dünyaya hala model olabilecek bir uygarlık inşa ettiysek bunun en temel sebebi Türkçedir.” dedi.

Bakan Elvan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dil, eşyayı ve evreni sadece adlandırmaz aynı zamanda anlamlandırır. Türkçe bizim sadece dilimiz değil, aynı zamanda kimliğimizdir. Bu kimliğin her zaman güçlü durması ve lekelenmemesi için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Dil, yaşayan bir varlıktır. Dildeki yozlaşma hayatımızı ve değerlerimizi de yozlaştırır. Burada sorumluluk yalnızca ülkemizin aydınlarına değil, 80 milyon insanımıza da düşmektedir. Hepimiz bu sorumluluğun farkında olarak dilimizi korumalıyız.” 

Dilimiz Kimliğimiz Paneli

Hediye takdimlerinin ardından KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş’ın başkanlığında, İstanbul Kültür Üniversitesinden Prof. Dr. Hacı Ömer Karpuz ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın konuşmacı olarak yer aldığı ‘Dilimiz Kimliğimiz’ konulu panele geçildi.  

Prof. Dr. Turan Karataş, Türkçenin Karaman için bir değer olduğunu söyleyerek her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen etkinliklerin bu değeri günden güne güçlendirdiğini belirtti. Prof. Dr. Karataş konuşmasına şöyle devam etti: “Toplumumuzda bir yabancı dil hayranlığı mevcut. Bu hayranlıktan bir an evvel kurtulmak zorundayız. Bilhassa makalelerde olmak üzere Türkçenin bilim ve medeniyet dili olma konusundaki iddiasını güçlendirmek istiyorsak ısrarla yazıda bunu yapmamız gerekiyor.”

Doç. Dr. İdris Nebi Uysal ise Türkçenin hem tarihte yayıldığı coğrafya hem de bugün konuşulduğu alan bakımından çok geniş bir kitleye hitap ettiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkçe, söz varlığı bakımından çok zengin bir dildir. Dilin edebiyatta kullanımı da onun gücünün göstergesidir. Türkçenin de edebiyattaki kullanımı ve diğer dillerle ilişkileri değerlendirildiğinde zengin bir dil olduğu anlaşılmaktadır. Dilimiz sosyal medyadaki yanlış kullanımlarla, kendimize göre oluşturduğumuz anlamlandırmalarla tahrip olmaktadır.”

Prof. Dr. Hacı Ömer Karpuz ise Türkçenin hayranı olduğunu belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Büyük bir devlet olmak için güçlü bir dile sahip olmak zorundayız. Başka dillerden kelimelerin bizim dilimize girmesiyle birlikte dilimiz zaman içinde biraz zarar görmüştür. Dilin önemini, değerini ve yerini iyi bilirseniz onun geçmişini de bilirsiniz, geleceğini de öngörürsünüz. Dilimizin üzerine bilgisel düzeyde düşünmek, tartışmak ve irdelemek zorundayız. O zaman belki kullandığımız aracın önemini anlayabiliriz.”

Panelin ardından panelistlere hediye takdimi yapılırken Karaman’da düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dalında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.