KONGREYE GELEN ÖĞRENCİLER KARAMAN’A HAYRAN KALDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 79                   14.05.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 12 Mayıs Perşembe günü başlayan 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi, 26 ayrı ülkeden 113 öğrencinin katılımı ile iki gün süren bilimsel oturumlar halinde yapıldı ve 14 Mayıs Cumartesi günü yapılan Taşkale ve Karaman gezisi ile son buldu.

Kongrede, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri ile misafir öğrenciler arasında “kardeş öğrenci” uygulaması gezi boyunca eğlenceli şekilde sürdü. Farklı ülkelerden gelen “kardeşleri” ile birebir ilgilenen KMÜ’lü öğrenciler, kongre süresince farklı kültürleri ve yaşantıları da birbirlerinden öğrendiler.

14 Mayıs Cumartesi günü, 26 ülkenin gençleri ve Türkiye’deki 24 farklı üniversiteden gelen gençler, Taşkale Manazan Mağaralarını ve Karaman’ın tarihi yerlerini de gezdiler. Manazan Mağaralarını çok ilginç bulan ve özellikle yerleşim alanının içinde bulunan tahıl ambarlarını hayretle gözleyen gençler, Orta Asya’daki Türklerin yaşantısının ve giyim özelliklerinin bu yörede de benzer şekilde sürdürülmesini heyecanla karşıladılar.

Kongreye Belarus’tan katılan Antonina Volskaya “Taşkale Belediyesi’nin çay ikramı çok güzel oldu. Ayrıca o yağmurlu ve soğuk havada yöre halkının güleryüzüyle de ısındık. Köylü kadınların konuşmaları çok sevimli” dedi.

Estonya’da Tallin Üniversitesi öğrencisi İrina Magrelo ise “Mağaralar çok ilginçti. Topuklu ayakkabılarım olmasına rağmen mağaradaki her alanı gezmeye çalıştım. Eskiden insanlar duvarları kazıp nasıl ev haline getirmişler şaşırdım. Benim ülkemde böyle coğrafya özellikleri yok” diye konuştu.

Kongreye katılan öğrencilere Taşkale gezisinin ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde etliekmek ikramı yapıldı. Turkay Rahimova “Ülkem İsveç’te bana etli ekmeğin nasıl yapıldığını anlatmışlardı. Türkler lezzetli yemekler yiyor” dedi.

Karaman’daki Yunus Emre ve Aktekke Camisini de gezen öğrenciler, özellikle Mevlana’nın annesinin ve eşinin mezarının bulunduğu camiyi gezmenin kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade ettiler.

Gezi programından çok memnun kalan öğrencilerin birbirlerini daha fazla tanıma fırsatı buldukları gözlendi ve gençler, aralarındaki konuşmalarda, Türk dilinin farklı kültürler arasındaki köprü olma özelliğini bir kez daha vurguladılar.