KMÜ’DE GDO KONFERANSI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 80                   17.05.2011

Genç TEMA Topluluğu tarafından düzenlenen “GDO, Hibrit, Tohumsuz Ürünlerin Tarım ve Çevreye Etkileri” konulu konferansın konuğu Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tamkoç oldu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 16 Mayıs Pazartesi günü saat 15.00’te gerçekleştirilen konferansa Karaman TEMA il temsilcisi Levent Küçükalpelli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Tamkoç; “GDO’yu destekleyen kesimler dünya nüfusunun hızla arttığını iddia etmektedirler, artan nüfusun beslenmesi için de ürün veriminin GDO’lu ürünler vasıtasıyla arttırılmasını savunmaktadırlar. Ancak biz biliyoruz ki ürünlerin verim potansiyelinde henüz bir artış sağlanamamıştır” dedi.

Özellikle tarımsal mücadelede kullanılan kimyasalların canlılara ve canlıların doğasına büyük zarar verdiğini belirten Tamkoç, “Sular, hava ve tarımsal ürünler ilaç kalıntıları ile bulaşık hale gelmektedir. İlginçtir GDO ise bu noktada bir avantaj üretmektedir. Çünkü bu ürünlerin kullanımı ilaç kullanımını azaltacağından çevre kirliliğinin önüne geçmek mümkün olabilir” açıklamasını yaptı.

GDO’lu bitkilerde transfer edilen genin insan, hayvan, bitki gibi canlıların gelecek nesilleri üzerinde nasıl etkileri olacağının kestirilemediğine dikkat çeken Tamkoç “Penisilin üreten transgenik üründen elde edilmiş un veya tatlandırıcıların hangi ürünlerin içinde yer alacağını kestiremezsiniz. Dolayısıyla bunun ölümcül sonuçları olabilir” diye konuştu.

Etkinlik sonunda soruları cevaplayan Ahmet Tamkoç’a katkılarından dolayı Karaman TEMA il temsilcisi Levent Küçükalpelli onurluk takdim etti.