KMÜ’DE ARAKAN KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ADEM, Türkiye Gençlik, Üniversiteli Aktif Gençler ve Yeniler Öğrenci Toplulukları tarafından "Arakan’da Neler Oluyor" konulu konferans düzenlendi.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansa konuşmacı olarak katılan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Sakarya Temsilcisi Sebahattin Aydın, Arakan'da yaşayan Müslümanlara ilişkin bilgiler verdi.

Aydın, kendi gözlemlerini öğrencilerle paylaşarak, “Son zamanlarda Müslümanlar üzerinde şiddetin arttığı Myanmar, Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ülkesidir. Müslümanların zulme uğradığı Arakan ise Myanmar’ın yedi eyaletinden birisi. Arakan sorunu; Myanmar ordusu ile Myanmar’daki Müslüman azınlık Rohingyalar arasında Arakan eyaletinde geçen çatışmalardır. Yaklaşık 250 yıldır Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde baskı ve şiddet altında yaşayan Rohingya Müslümanları farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. Tarihte ilk kez 1942 yılında Budist çeteler, 150 bin Arakanlı’yı katletti. Son zamanlarda yine askeri şiddet ve baskılar neticesinde yaklaşık 100 bin insan yerlerinden edildi. Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanları dünyanın en kötü şartlarında mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor. Bangladeş polisi tarafından geri çevrilen ve sınırı geçemeyen Rohingyalar ise dağlık bölgelerde hayatta kalmaya çalışıyor.” dedi.

Binlerce kişinin öldüğü, on binlerce kişinin de işkence gördüğü Arakan'da katliamdan kaçan Rohingya Müslümanlarına acil gıda yardımı ve kurban çalışmaları için ekip olarak bölgeye gittiklerini ifade eden Aydın, “Zulümlerin olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Gidip gördüğümüz her şey, üzerimizde bir yük ve vebal olarak kaldı. Arakan’da insanlar maalesef ölümü bekliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Konferans, öğrencilerin hazırlamış oldukları Arakan’ı anlatan 40’a yakın afişten oluşan serginin gezilmesiyle sona erdi.