YERLİLİK VE MİLLİLİK SÖYLEŞİSİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Üniversiteli Aktif Gençler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Yerlilik ve Millilik’ konulu söyleşi düzenlendi.

Söyleşi öncesinde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret eden Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, sonrasında öğrencilerle bir araya gelerek yerlilik ve millilikle ilgili söyleşide bulundu.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül'ün yanı sıra il ve üniversite protokolü ve çok sayıda öğrencinin katıldığı söyleşinin açılış konuşmasını Üniversiteli Aktif Gençler Öğrenci Topluluğu Başkanı Serhat Aydın yaptı.

Açılış konuşmasının ardından sahneye gelen Mv. Metin Külünk yerlilik ve milliliğin önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Mv. Külünk, “Dünyada çok ciddi bir neoliberalizm kasırgası var; insanı eşyaya mahkûm edip insanlığı yok ediyor. İnsanlar, devletler ve doğa da bu kasırgadan fazlasıyla etkileniyor. Şu anda fiber optik ve robotik devrim söz konusu; her şey akıllı makinelerle yönetiliyor, fabrikalarda insan gücü yerine artık daha çok makineler çalışıyor. Yerlilik ve millilik için, Müslüman olarak barışı ve farklılığı bir arada kılabilme becerisini göstermiş aklın çocukları olarak, insanlık adına ümit yeşertmeliyiz. Aklın fark edileceği bir modeli yaratmak zorundayız ve medeniyet inşası için çaba göstermeliyiz.“ dedi.

"Yerlilik ve milliliği düşünürken hangi boyuttayız, onu düşünmeliyiz." diyen Mv. Külünk Türkiye’nin şuan gelmiş olduğu noktadan bahsederek şunları ifade etti: “Türkiye 1939 yılından sonra ilk kez bu kadar güçlü ve Batı, ilk defa Türkiye’nin yüzyıllık akılla yönetildiğinin farkında. Zamanın ruhunu, aklını doğru okuyan devrim üzerinde Türkiye dönüşümünü gerçekleştiriyor.”

“Yerlilik ve millilik reflekslerimizin en büyük tehlikesi Türkiye’nin Ortadoğululaştırılmaya çalışılmasıdır.” diyen Mv. Külünk, “Yerlilik ve milliliğin en temel özelliği ve ete kemiğe bürünmesindeki ilk adım, Anadolu irfanı içerisinde aklın özgürlüğüne sahip çıkmaktır. Esas olan aklın başardıklarıdır ve iddialı tarihsel bakış açısını geliştirecek akıla sahip olmak gerekir. Tarihin akışını değiştirecek zamanı doğru okumak, yarından bugüne bakarak başarmak, geleceğin bu topraklarda olduğunu bilmek, ortak değerlere sahip çıkmaktır yerlilik ve millilik.” diyerek sözlerini noktaladı.

Söyleşi, katılımcıların sorularının cevaplanması ve plaket takdiminin ardından KMÜ Yunus Emre Kültür ve Sanat Evinin ziyaret edilmesiyle son buldu.