İSLAM COĞRAFYASINDA YAŞANAN GELİŞMELER

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İnsan Hak ve Hürriyetleri Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İslam Coğrafyası’ konulu konferans düzenlendi. İnsani Yardım Vakfı (İHH) temsilcisi Fatma Türk’ün verdiği konferansa üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

İslam coğrafyasının dünya üzerindeki dağılımıyla ilgili verileri paylaşan Fatma Türk, “Dünya nüfusunun yüzde 23’ünü İslamiyet’e mensup bireyler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletlere üye olan 195 ülkenin 60’ı ise İslam ülkesidir.  Aynı zamanda İslam coğrafyalarındaki yaş ortalaması 23’tür. Bu oran Hıristiyan nüfusta 34, Yahudi nüfusta ise 36’dır. Genç bir nüfusa sahibiz fakat bu nüfusu avantaja çevirebilmiş değiliz. İslam ülkeleri ağırlıklı olarak genç ve yetişmiş nüfuslarını beyin göçü yoluyla Batı’ya gönderiyor. İslam dünyasının, var olan dinamik nüfusu uygun şekilde istihdam edebilecek politikası bulunmuyor.” dedi.

İslam coğrafyası üzerinde emperyalist devletler tarafından sürekli oyunlar oynandığına dikkat çeken Fatma Türk konuşmasını şöyle sürdürdü: “İslam coğrafyası, dünya geneline bakıldığında yer altı zenginliklerin en yoğun olduğu yerlerdir. Bu yüzden Suriye’de yaşanan savaş aslında bir Suriye savaşı değil, küresel güçlerin enerji kaynakları üzerine verdikleri savaştır. İslam coğrafyasının haritası değiştirilmeye çalışılıyor ve bu savaş, istedikleri harita tam anlamıyla gerçekleşinceye kadar sürecek. Irak’ı bölen güçler şimdi Irak’ın paylaşımı için aynı masadalar. Türkiye’nin Suriye’ye girişi ise tamamen farklı olarak kendi hak ve güvenliğini korumak amacıyla olmuştur. Ülkemiz kendi halkının ve sınırlarının güvenliğini korumak için Suriye’dedir ve askerimiz Suriye için değil, Türkiye için savaşıyor.”

İslam coğrafyasının, bulunduğu durum karşısında alması gereken önlenmelere de değinen Fatma Türk; Türkiye, İran ve Mısır gibi ülkelerin İslam dünyasının kaderine karar verebilecek güçte olduğunu hatırlatarak, “Bu üç ülkenin bir araya gelmesiyle birlikte diğer 57 ülke de aynı çatı altında toplanacaktır. Devletlerin ebedi düşmanları olmaz, ebedi çıkarları olur. Tüm İslam dünyasının çıkarları gözetilerek birleşme sağlanırsa bu haritalara başkaları değil, biz Müslümanlar karar verebiliriz.” şeklinde konuştu.

Konferans, onurluk takdiminin ardından sona erdi.