KMÜ’DE İNSAN HAYATININ ÖNEMİ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kültür, Sanat ve Değerler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu konferans düzenlendi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, Maden Mühendisi ve Yazar İrfan Sayar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı çok sayıda öğrenci ilgiyle takip etti.

"Pazarlık edilmeyecek tek şey insan hayatıdır"

İş kazaları ve iş güvenliği uzmanlığına bakış açısı hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Sayar, “Çalışan kişilerin iş yerinde bedenen ve ruhen yaşadığı sıkıntıların tümüne iş kazası denir. İş kazalarının; güvensiz hareket, güvensiz şartlar ve öngörülemeyen durumlar olmak üzere üç ana sebebi vardır fakat hepsinin altında yatan sebep ise ‘bir şey olmaz’ anlayışıdır. Çalışanların haklarını bilmemesi, davaların geç sonuçlanması, sorumlulukların belirsizliği; denetleme, dokümantasyon, örgütleme ve kaynak eksikliği gibi pek çok sıkıntı iş kazalarına neden olmaktadır.” dedi.

Uzm. Sayar, Türkiye’de 2017 yılı içerisinde 2 bin 06 kişinin iş kazası yüzünden hayatını kaybettiğini belirterek, “Çalışan herkes iş kazası geçirme potansiyeline sahiptir. Bu kazaları önlemek için öncelikle yapılması gereken şeylerin başında eğitim ile iş güvenliği kültür ve bilincinin oluşması geliyor. İş kazaları olduktan sonra herkes bir suçlu arıyor. İşçi işvereni, işveren uzmanı ve devleti suçluyor. Önemli olan suçluyu bulmak değil, iş kazasına götüren yolları bulup önleyebilmektir. Suçlu olan kişiyi bulmak gideni geri getirmez. İş kazalarını iyi tanımalı ve savunma stratejilerini iyi belirlemeliyiz.“ şeklinde konuştu.

İş güvenliği konusunda umutlu olduklarını ifade eden Uzm. Sayar, “Son üç yıl içerisinde alınan önlemler sonrasında bin 315 kişi ölmekten kurtuldu. Her geçen yıl iş kazasından ölenlerin sayısı azalıyor. Pazarlık edilmeyecek tek şey insan hayatıdır.” dedi.

Konferans, Uzm. Sayar’ın iş güvenliği uzmanlığı hakkında açıklamalarda bulunmasının ardından sona erdi.