PROF. DR. IŞIK, ANADOLU UYGARLIĞI İLE İLGİLİ GERÇEKLERİ ANLATTI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Arkeoloji Öğrenci Topluluğu tarafından Arkeoloji Bilim Konferansı düzenlendi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık’ın verdiği konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Fahri Işık, çok sayıda konferansa katıldığını ve bu konferansları bilginin zekâtı olarak gördüğünü belirterek, “Bilen insan bilgisini paylaşmalıdır ki o bilgi işe yarasın ve topluma fayda sağlasın. Diğer türlü bilginin bir anlamı olmaz.” dedi.

Dünya üzerindeki insan göçlerinin medeniyetlere etkilerini anlatan Prof. Dr. Işık, “İnsanlar, Afrika’dan Avrupa’ya Anadolu üzerinden göç etmiştir. Yeryüzünde bilinen ilk tapınaklara da Göbeklitepe’de rastlanmıştır. Batılılar halen Anadolu insanının yaratıcılığı ile ilgili şüphe duyuyor fakat Anadolu’da bin yıllar süren bir gelenek ve uygarlık mevcuttur. Anadolu’ya ulaşan her toplum, yerine geldiği topluma bir şeyler ilave etmiş, onu geliştirmiştir ve Anadolu uygarlığı bugünlere bu şekilde ulaşmıştır. Dünyanın hiçbir toprağında böyle bir geleneği bulamazsınız.” şeklinde konuştu.

"Arkeolog, resimden tarih çıkaran insandır"

Prof. Dr. Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir uygarlığın gelişimini o toplumların bırakmış oldukları eserlerle anlamamız mümkündür. Arkeolog, resimden tarih çıkaran insandır. Yunanistan’daki ‘onların deyimiyle yerli ve milli’  yapıların hepsi Anadolu uygarlıklarının etkisiyle gelişmiştir. Anadolu’yu Anadolu’ya gelen Yunanlılar değil, daha öncesinde Batı’ya göç eden ve Batı’yı şekillendiren, aslında buralı olan toplumlar şekillendirmiştir. Bizler ise Anadolu’yu Yunan uygarlığı ile dünyaya tanıtmışız. Uygarlıkları kökünden koparırsanız bu çok büyük bir yanlış olur. Her yıl 300 adet arkeolog yetişiyor bu topraklarda. Neden her birimiz Batı’ya bu kadar mecbur olduk, özgüvenimizi neden kaybettik. Bu toprakların arkeolojisini siz tanıyacak ve siz tanıtacaksınız. Kendi değerlerimizin farkında değiliz. Eğer biz değerlerimizin farkında olmazsak başkaları bu değerleri sahiplenir ve kendi değeri gibi anlatır dünyaya. Değerlerimize sahip çıkmalısınız. Özveri gösterin ve bizim sizlere anlattıklarımızı sizler de gelecek nesillere aktarın.”

Konferans, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.