SIFIR ATIK PROJESİ KARAMAN’DA HAYATA GEÇİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 1. Çevre Çalıştayı kapanış törenine katıldı.

Bakan Özhaseki, kendisini taşıyan helikopterin Karaman İl Jandarma Komutanlığına inmesiyle birlikte burada Karaman il protokolü tarafından karşılandı. KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün de yer aldığı karşılama töreninin ardından Valilik ve Belediye Başkanlığını ziyaret eden Bakan Özhaseki, KMÜ Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonuna geçerek 1. Çevre Çalıştayı kapanış törenine katıldı.

Karaman Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene Bakan Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra Karaman Valisi Fahri Meral, Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Dr. Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mehmet Er ve davetliler katıldı.

Programda, ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tanıtım videosu izlendi; devamında Çevre ve Şehircilik İl Müdür V. Türkmen Hacıhaliloğlu, 06-09 Mart tarihlerinde Karaman'da gerçekleştirilen 1. Çevre Çalıştayı ile ilgili verileri paylaştı. Sonrasında sırasıyla Karaman Valisi Fahri Meral ve Bakan Mehmet Özhaseki dinleyenlere hitaben birer konuşma yaptılar.

“Çevrecilik bir medeniyet ölçüsüdür”

Bakan Özhaseki, “Sıfır atık projesini pilot il olarak Karaman’da başlatıyoruz. Sıfır atık projesi ile Karaman’dan dışarıya çöp çıkmayacak. Evlerimizde ayrıştırma başlayacak ve bütün atıklar geri dönüşümde kullanılacak. Sıfır atık projesi içerisinde ayrıştıracağımız şişe, cam, kağıt hepsi ekonomiye katkı sağlayacak. Bir ton kâğıdın geri dönüşümüyle 17 ağaç kurtarabileceğiz. Sıfır atık projesinin uygulamasını Bakanlığımız bünyesinde hayata geçirdik. En kısa sürede tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da başlatacağız.” açıklamasında bulundu.

Çevrenin bütün toplumları ilgilendirdiğini belirten Bakan Özhaseki, “Çevre konusunda sempozyumlar, uluslararası konferanslar düzenleniyor. Sanayi devrimiyle birlikte makineleşme başladı ve çevreden koptuk, tahribatlar başladı. Çevrecilik bir medeniyet ölçüsüdür, her birimiz bu konuda titiz davranmalıyız. Dünyadaki ekosistem bozulmaya başladı; yeryüzünün ısısı arttı, deniz seviyesi yükseldi, havadaki karbon miktarı arttı, bunun sonucunda da doğal afetler oluyor. Tabiat; toprak, su, hava ve enerji olmak üzere dört unsurdan oluşuyor. Cenab-ı Hakk’ın bize vermiş olduğu bu emanete sahip çıkmalıyız ve korumalıyız. Doğada bulunan bu döngü bozulursa eğer her şey bozulur. Ülkemizin çevre konusunda imzalamış olduğu çok sayıda anlaşma var. Biz ülke olarak üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” dedi.

Tören, açılış konuşmalarının ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.