1. ULUSAL KIRSAL TURİZM SEMPOYUMU BAŞLADI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 130                   13.09.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu Yunus Emre Yerleşkesi Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda başladı.  Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in açılış konuşması ile başlayan sempozyuma Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Turizm ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürü Mahmut Evkuran ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

Yaptığı açılış konuşmasında sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen “üniversitelerin iki temel görevi vardır. Bunlardan biri eğitim öğretim diğeri de bilimsel çalışmalar yapmaktır. Nitekim üniversitelerin günümüzde temel görevlerine ilave olarak toplumların refah seviyesine katkı sağlayan kurumlar haline geldiğini mutlulukla izliyoruz. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi de henüz 4 yaşında olmasına rağmen düzenlemiş olduğu kongre, sempozyum, panel ve toplantılarla bölgede üstlendiği öncü görevini yerine getirme çabası içindedir. Bu kapsamda son 4 yıl içinde biri uluslararası olmak üzere toplam 6 sempozyuma ev sahipliği yapmış bulunmaktayız” dedi.

Sempozyumun önemine vurgu yapan Rektör Gökmen “bu yıl birincisini düzenlediğimiz bu sempozyumda amacımız Türkiye açısında önemli bulduğumuz ve gelecekte önemli olacağına inandığımız kırsal turizm konusunu gündeme taşımak ve tartışılmasını sağlamaktır. Bilindiği gibi turizm, tüm dünyada çok hızlı gelişen ve birçok ekonomik faaliyetten daha fazla getirisi olan bir alandır. Deniz turizminin gelecekte önemini kaybetme ihtimaline karşı alternatif turizmlere önem vermek gerekmektedir. Bunlardan biri olan kırsal turizmin gelecekte çok önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Ülkemiz kırsal turizm açısından dünyada eşi bulunmayan bir potansiyele sahiptir.  Kırsal turizm diğer turizm türleriyle çok kolay entegre olabilen 4 mevsim yapılabilen turist profili diğer türlerden farklı olan doğal ve kültürel mirasın korunmasına ve ülke tanıtımına çok önemli katkılar veren sürdürülebilir turizm anlayışına hizmet eden bir araçtır. Buna ek olarak kadının istihdamı yerel halkın girişimcilik ruhunu ateşleme, ekonomileri harekete geçirmesi açısından önemlidir. Bu sempozyum da kırsal turizmin önemi ve Türkiye açısından potansiyelinin ortaya konması, turizmin etraflıca tartışılması ve bu alanda yapılabilecek katkıların gündeme alınması açısında çok önemlidir. Yetkin bilim adamları ve uzman konuşmacılarımızın katıldığı bu sempozyumda 107 sunum ile kırsal turizm alanındaki sorunlar ele alınacaktır“ diye konuştu.

Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu ise yaptığı konuşmada “Dünya hızla değişiyor bu hıza paralellik teşkil edercesine kavramlar da değişiyor. Eskiden turist dendiğinde başında şapka, ucuz yerlerde yatıp kalkan, domates ekmekle vakit geçiren bir resim vardı. Şimdi bu kişi tamamen düzenlenmiş ne istediğini bilen, programlı insanlar haline dönüşmüştür. Buna cevap verecek programlar geliştirmek lazım. Bu sempozyum ile ilgili yer seçimi gerçekten çok uygun. Sadece Karadağ’da yılkı atları Karaman’ı bu alanda 1 numaralı yere taşımak için yeterli bir unsurdur. Bizim adıyla müsemma yaylamız Konya’nın Gevne yaylası dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan endemik hayvan ve bitkilerin bulunduğu bir yayladır. Buna benzer birçok turistik alana sahip olan Karaman’ı iyi tanımanızı ve kentimizden iyi hatıralarla ayrılmanızı temenni eder her zaman sizleri sevgiyle karşılayacağımızı belirtmek isterim” dedi.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman ise “biz şehrimizin hiçbir değerinin kaybolmasını istemeyiz. Yatırımlarımızla her açıdan nitelikli bir şehir inşa etmek istiyoruz. Turizmde başarı turizmin doğru anlaşılmasına bağlıdır. Bu sempozyum turizme tek taraflı bir politikayla yaklaşılması, sadece kamu teşvikleriyle çözüm aranmasından ziyade tüm kamuoyunun bu konuya sahip çıkması, yerel aktörlerin kapasitesinin gelişmesi için gerekli bilgi ve birikimin sağlanması noktasında çok önemlidir. Bu bağlamda siz değerli akademisyenlere önemli görev düşüyor. Bu sempozyumun turizm alanındaki tüm sorunların ele alınması ve nitelikli yatırımlar açısından önemli katkı sağlayacağına inanıyorum ve sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum“ diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Turizm ve Kültür Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürü Mahmut Evkuran’ın ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomileri Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz’un çağrılı bildiri sunumu yapıldı.

Bilim Kurulu üyelerine verilen plaket töreninin ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının hazırladığı seramik, keçe ve ebru örneklerinden oluşan “Kültürümüzden Yansımalar” konulu serginin açılış töreni katılımcılar tarafından beğeni ile izlendi.

Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, plaket töreninde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapılan anlamlı sempozyumdan derneği adına duydukları memnuniyeti ifade etti ve dernek logosundan oluşan hediyesini sundu.

Türkiye’nin farklı üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarından 130’a yakın katılımcının sunumlarının yapılacağı sempozyum, 2 gün sürecek.