KARAMAN’DA AVCILIK, EKOLOJİK DENGEYİ KORUYOR

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 138                14.09.2011

 

1.Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumunda, Karaman’da av kaynakları, av turizminin faydaları ve avcılığın önemi konuşuldu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, “Karaman’da Av Turizmi Potansiyeli Yüksek Olan Bölgeler” konulu sunumu ile avcılık konusunu gündeme getirdi.

 

Av sahalarında iş olanaklarının sağlandığı, kullanılmayan alanların avcılık sayesinde yöreye ekonomik katkı getirdiği, farklı kültürdeki insanların kaynaşmasına olanak sağladığı, av ve avcı hikayeleri ile dostlukların oluştuğu, geyik, domuz, fare gibi hayvanlar ekolojik dengeyi bozduğunda, avcılığın dolaylı yönden fayda sağladığı anlatıldı.

 

“Av turizmi hayvanı öldürmek değil, ekonomik, ekolojik, iş istihdamı gibi yararları olan bir sektördür” diyen Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz av ve yabani hayvan yönetimi, avcılık konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, avcıların eğitimi, avcılık dışında hayvanların öldürülmesine ilişkin ceza ve sorumlulukların belirtildiği kanunlardan da bahsetti. Av yapılabilmesi için sınırları belli bir avlak alanında kaç adet, hangi usül ve kurallara uyularak ne kadar sürede avlanılabileceğinin belirtildiği kanunda, avcılık ile ilgili envanterin de çıkarılması gerekiyor. Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, yabani hayvanların hayatlarının sürdürülebilmesi için gerekli olan envanter çalışmasını gece ya da sabah erken saatlerde yaptıklarını belirtti.

 

Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz “18 yaşını doldurmuş, silah taşıma ehliyetine sahip olan, avcılık ve yaban hayatı konusunda eğitim almış ve sınavda başarılı olmuş kişilere biz “avcı” diyoruz. Avcılar ile hiçbir problemimiz yok. Hayvanların üreme döneminde avcılık yapılması durumunda gelecek yıl dişi hayvanların sayısının azaltılması durumu ortaya çıktığı için ne zaman ve neden avlanacağını bilen kişiler avcı olmalı” dedi.

 

Karaman’daki avcılığın potansiyeli konusunda net bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, “Ermenek ve Başyayla’da yaban domuzu avları yapıldı. Yurt dışında yaban hayvanlara araba ile çarpma durumunda kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin çok örnekler anlatılmaktadır. Bu da avcılık konusunda eğitim yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.” diyerek sunumuna devam etti. Yavuz, Karaman’ın kuzeydoğu, güneybatı bölgelerindeki avlak alanları katılımcılara gösterdi. Akçaşehir, Ayrancı, Sudurağı, Çoğlu gibi alanları içeren 26.700 hektarlık geniş alanda ağaçlar, çalılar, otlar, yosun, mantar ve liken gibi bitki örtüsü bakımından zengin alanı ayrıntılı şekilde tanıttı. Yabani hayvan bakımından kurt, tilki, porsuk, tavşan gibi memeliler ve şahin, bıldırcın, keklik, kaya güvercini gibi türlerin avlanabileceğini belirtti.

 

Karaman’da 800, Ayrancı’da 150 adet avcının kayıtlı olduğunu belirten Yavuz, yumurta ve yavru toplama ve kaçak avcılığın usülsüz avcılık olarak değerlendirildiğini de açıkladı. Katılımcılar arasında “avcılık” üzerine farklı tartışmaları başlatan Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz’un sunumu, Karaman’da av turizminin tanıtımı açısından önemli ve değerli bir çalışma olarak değerlendiriliyor.