KİTAP FUARI SÖYLEŞİLERİ SONA ERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen söyleşiler dizisi sona erdi.

“Sosyolojinin de edebiyatın da derdi insan”

Sosyoloji Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşinin konukları Yazar ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver ile Yazar ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Harmancı oldu.

Doç. Dr. Abdullah Harmancı’nın moderatörlüğünde sohbet havasında soruları cevaplayan Prof. Dr. Köksal Alver akademik kariyerinin yanı sıra öykü yazarı olmasının arkasındaki nüanslara değindi.

Prof. Dr. Alver, “Sosyoloji okuyup edebiyat içerisinde yer almak, farklı kulvarlarda metin üretmek güzel oldu. Sosyolojinin ve edebiyatın aradığı şeylerde benzerlik söz konusu; ikisinin derdi de insan. Akademik metin yazmak ile öykü yazmak tabi ki farklı ama öncelikli görevimiz işi tabiatına göre yapmak. Bilim yaparken farklı, edebiyat yaparken farklı dil kullanmalısınız. Neyi anlatmak istiyorsanız nasıl anlatacağınızı da bilmeniz gerekir. Öykü ve sosyolojinin ilk görevi hayatı sıkı sıkıya takip edip, toplumu etrafında döndüren olayları ıskalamamaktır. İyi, kötü, güzel ve çirkin tek bir çağa ait değildir, her dem vardır. Hayat var oldukça da devam edecektir. Bu yüzden sadece geçmişe bağlı kalmamak gerekir. Bunun yanında sabır, azim, çalışma, eleştiriye açık olma ve öz eleştiri olmalı. Neye emek verirseniz onun karşılığını bugün ya da yarın mutlaka alırsınız.” dedi.

“Biz tarihi bıraksak bile tarih bizi bırakmaz”

Damla Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Yazar Mustafa Efe’nin konuk olduğu söyleşide ise ‘Afrika Türkiye İlişkileri’ konusu işlendi.

Afrika’nın tarihi, kültürü, coğrafyası, sömürgeciliği konuları hakkında açıklamalarda bulunan Yazar Efe, şunları söyledi: “Türkler Anadolu’da devlet kurmadan önce ilk devletlerini Afrika’da kurdu. Afrika ile Türkiye’nin bin 200 yıllık bir geçmişi var ve son 120 yıl öncesine kadar hala eyaletlerimiz vardı. Şuan hafızamızda yok gibi davranıyoruz. Biz tarihi bıraksak bile tarih bizi bırakmaz çünkü bu bizim tarihimiz. Hafıza uzaklığından acilen kurtulmalıyız. Dünyanın egemen güçlerine karşı ayakta kalmak için Afrika’da bulunan 54 ülkeyi yanımıza almalıyız. Uluslararası ilişkilerde strateji belirleyip hedef koymalıyız. Bu tarih geleceği şekillendirecek tarihtir.”

“Okumak hepimizi kendi yönetmenimiz yapar”

İlim ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen son söyleşiye Yazar Ali Ayçil katıldı. Yazar Ayçil çok sayıda öğrenciye hikayeler eşliğinde ‘edebiyat’ hakkında açıklamalarda bulundu.

Yazar Ayçil, edebiyatı kelimelerle yaptığımızı belirterek, “Büyümek kelime sahibi olmaktır. İnsanlar ve medeniyetler kelimeleri kadar vardır. Kelimeler, edebiyatın da aklın da biricik malzemesidir. Bir kitabın önce filmini seyredip sonra okursanız eğer hayal kuramazsınız, önce kitabı okursanız kitaptaki kahramanlar hakkında herkesin farklı hayalleri, tasvirleri olur. Okumak hepimizi kendi yönetmenimiz yapar. Okumak şu dünyada özgürce yapabildiğimiz ender eylemlerden biridir.” dedi.

Söyleşi, Yazar Ali Ayçil’in edebiyat hakkındaki açıklamalarının ardından ‘Dergâh Dergisi’ hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle sona erdi.

741. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kitap Fuarı Söyleşileri ile iki hafta süresince 24 yazar ve şair gençlerle buluşarak birbirinden değerli söyleşilere imza attılar.