ÇİMENTO, BETON VE YOL TEKNOLOJİLERİ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Çimento, Beton ve Yol Teknolojileri’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman’ın konuşmacı olduğu söyleşiye KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve öğrenciler ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Topluluk Başkanı Bilal Örengül’ün açılış konuşması ile devam etti. Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Şarlak ise selamlama konuşması yaparak programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

"Sudan sonra en çok tüketilen malzeme beton"

Söyleşinin konuğu olan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman, ‘Çimento, Beton ve Yol Teknolojileri’ ile ilgili sunum yaptı. Dünya çapında yaklaşık olarak 6-7 milyar metreküp civarlarında beton tüketimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaman, “Beton, insanoğlunun sudan sonra en çok tükettiği bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemiz ise dünya ortalamasının üzerinde bir tüketime sahip. Bu veriler de bizim gelişmekte olan ülkeler arasında olduğumuzun göstergesidir.” dedi.

Betonun kullanım alanları ile ilgili örnekler veren Prof. Dr. Yaman, beton malzemesinden küpe, gemi, kalem, saat, çanta gibi farklı özelliklerde ürünler yapılabildiğini söyleyerek, “Yeter ki siz hayal edin, betonu her yerde kullanabilirsiniz. Tasarlanabilir farklı özellikleriyle geleneksel birçok ürünün yerine beton kullanılır. Üretim kolaylığı, şekil verilebilirliği, güvenliği olması, ekonomikliği ve tarihsel geçmişi betonun kullanım alanını genişletiyor.” şeklinde konuştu.

Çimento, beton ve yol teknolojileri ile günümüzdeki uygulamaları anlatan Prof. Dr. Yaman, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Sağlam bir eğitim alın ki sağlam bir gelecek üzerine kariyerinizi şekillendirin ve bu alana bizlerden daha fazla hizmet verin.” dedi.

Söyleşi, plaket takdiminin ardından sona erdi.