KÖY ODALARI YENİDEN GÜNDEMDE

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 140                  14.09.2011

Köyde yaşayanların toplanıp sosyal ve ekonomik sorunlarının tartışıldığı, köyle ilgili haber ve bilgi iletişimin yapıldığı, Türk konukseverliğinin en iyi şekilde gösterildiği, köye gelen misafirler için  hazırlanan “köy odaları”, 1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumunda yeniden gündeme getirildi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Adem Özkan’ın “Geçmişten Günümüze Konya Akören’deki Köy Odaları” konulu bildirisinde, köy odalarının kırsal turizmdeki yerinin önemi ele alındı. “Kırsal Turizm ve Kültür Oturumunda” ilgi ve heyecan ile dinlenen sunumda, Öğr. Gör Adem Özkan, köy odalarının sosyal hayattaki rolünün yanı sıra köy odalarının yapı özelliklerinden de bahsetti.

Özkan, “Köy odaları, köydeki en uygun yere yapılan, alt tarafında ahırın bulunduğu, yemek yapılabilecek alanın da olduğu, odunluk ve tüm ihtiyaçların karşılanabileceği nitelikte mekânların bulunduğu evlerdir. Köy odasında köy ile ilgili tüm konular tartışılır, sohbetler yapılır, köy sorunları tartışılır, gelen misafirler ağırlanır, köy eğlenceleri düzenlenir, komşuların bağına veya malına zarar vermiş bir kişi varsa köy odasına çağrılır, köylüler tarafından dinlenir ve gerekirse cezalandırılırdı. Bu anlamda köy odaları köyün sosyal yaşamının şekillendiği ve köy yaşamının en iyi yansıtıldığı yerler olarak karşımıza çıkıyor“ dedi.

Asıl işlevi misafir ağırlamak olan köy odalarıyla ilgili olarak, sempozyumda odaların yüklüğünde bir kaç kat yün yatak bulundurulduğu, köye gelen misafirin orada yedilip içirildiği, yatırıldığı anlatıldı. Misafir köyde kime gelmiş olursa olsun köyün misafiri olarak sayılması ve el birliğince hizmet edilmesinin; hatta misafirin bineklerinin bağlandığı ve yemlendiği ahırların dahi düzenlenmesinin kırsal turizm açısından önemi tartışıldı.

Sempozyumda saygı ve sevginin verildiği, misafirlerin ağırlandığı ve yörenin örf ve adetlerinin en iyi şekilde tanıtımının yapıldığı köy odalarının yeniden gündeme getirilmesi konusunda önerilerde bulunuldu.

Konukların keyifle dinlediklerini ifade ettikleri köy odalarıyla ilgili Öğr. Gör. Adem Özkan’ın sunumu, köy odalarının önemini bir kez daha gündeme taşıdı.