KMÜ’DE YAKIN TARİH KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mozaik Düşünce Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Yakın Tarih’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Hüseyin Özhasar konferans öncesinde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret etti.

KMÜ İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Kayra Aydemir’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferans, Topluluk Başkanı Emre Kaya’nın açılış konuşması ile devam etti. Daha sonra Tarihçi Özhasar öğrencilerle bir araya geldi.

Tarihi olaylardan pek çok örneği keyifli bir dille öğrencilerle paylaşan Özhasar, tarihi olayları iyi anlayabilmemiz için geçmişi iyi değerlendirmemiz gerektiğini hatırlatarak, “Dedelerimizin yapıp yapmadığı her şey bizim bugün yaşadıklarımızın destekçisidir. Bugün yapılanlar yarın nasıl bir gelecekte yaşanılacağını bize anlatır. Bugüne dair tezler ve uygulamalar ortaya koymak ve yarına dair sağlıklı perspektif gerçekleştirmek istiyorsanız geçmişten kopamazsınız. Bugünü ve yarını daha iyi anlamamız çok daha geriye giderek geniş bir açıyla geleceğe bakmamıza bağlıdır.” dedi.

Tarihe at gözlüğü ile bakmanın çok büyük bir yanlış olduğunu dile getiren Özhasar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarih asla belli bir bakış açısıyla öğrenilemez. Tarihe tek bir kalıptan bakmaya çalışırsanız gerçekleri göremez ve hep aynı yönde düşünceler arasında dolaşırsınız. Doğru okumalar yaparak ve önyargılarımızdan arınarak tarihi okursak geleceği de iyi bir şekilde anlama imkânı yakalarız. Tarihimize bakarak illa birilerini kahraman birilerini de hain diye nitelendirmemize gerek yok. Kahraman ya da hain üretmek zorunda değiliz. Tarihî bir karakterin farklı çevreler tarafından taban tabana zıt kişilikler olarak anlatıldığına şahitlik etmekteyiz. Bu durum önyargılı ve taraflı bakış açısının en güzel örneğidir.”

Konferans, hediye takdiminin ardından sona erdi.