KMÜ’DE ‘HELAL VE SAĞLIKLI YAŞAM’ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Helal ve Sağlıklı Yaşam’ konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin İlim, Hikmet Marifet, Beş Mevsim Değişim, İlim ve Medeniyet Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen konferansa       Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker konuk oldu.

Çok sayıda öğrencinin takip ettiği konferans Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Prof. Dr. Orhan Çeker, dünyada yaklaşık beş yüz kadar helal gıda sertifikası veren kurum ve kuruluş bulunduğunu vurgulayarak, “Helal gıda sertifikası veren bu kurum ve kuruluşların yaklaşık yüz tanesi gayrimüslim şirketlerden oluşuyor. Helal gıda sertifikası veren kuruluşların elinden geçen para 700 milyon euro civarındadır. Konuya bu açıdan baktığımızda helal gıda olayının yalnızca Müslümanları değil gayrimüslimleri de ilgilendirdiğini görüyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Orhan Çeker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Helal gıda mutlaka sağlıklıdır fakat her sağlıklı gıda helal olmayabilir. Allah, insan vücudunu helal gıdaya göre yaratmıştır. Vücudunuzu helal gıda yerine haram gıdalarla beslerseniz zaman içinde ayarını bozarsınız. Çok üretim çok tüketimi beraberinde getiriyor ve bütün bunlar sonucunda yaşanan israf çevreyi de bozuyor. İnsanların da vücut ayarlarının bozulması nedeniyle doyma sınırı gittikçe artıyor. Bu artış da sağlık sorunlarına yol açıyor. Gün içinde yediklerinizi akşamları listeleyin ve ne kadarının ihtiyaç ne kadarının ise keyfi olduğunu belirleyin. Asgari doyumunuzu sağlayacak şekilde yiyecek tüketin. Kendinizi seviyorsanız gazlı içeceklerden uzak durun. Beslenmenize dikkat edin ve aklınızı ön planda tutun.”

Prof. Dr. Orhan Çeker, konuşmasının son bölümünde piyasadaki gıda ürünleri ve diğer ürünlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak öğrencilerin merak ettikleri soruları cevapladı.

Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.