KMÜ’DE GÖNÜLLÜLÜK EĞİTİMİ VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Kızılay Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Gönüllülük Eğitimi’ konulu konferans düzenlendi. Genç Kızılay Üniversiteler Başkanı Akif Emre Aktaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Doç. Dr. Sefa Usta yaptı.

Doç. Dr. Usta, akademik danışmanı olduğu Genç Kızılay Öğrenci Topluluğunun yaptığı faaliyetlerden bahsederek şunları söyledi: “Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan ailesi veya yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak için toplumun yararına faaliyetlere destek olmasıdır. Hilal-i Ahmer ismiyle 1868’de temelleri atılan Türk Kızılay’ı da gönüllülük temel ilkesi ekseninde oluşturulmuş kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Türk Kızılay’ı insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleri çerçevesinde çalışan bir uluslararası yardım kuruluşudur.”

Daha sonra Genç Kızılay Üniversiteler Başkanı Akif Emre Aktaş, kızılayın tarihçesi ve işleyişi, bağlı olduğu fedarasyonlar, temel ilkeleri ve organizasyon yapısı altındaki sosyal, sağlık, gençlik ve ilk yardım birimleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Aktaş, slayt sunumu üzerinden Kızılay ile ilgili nesnel ve yerel konulara değinerek, “11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti, 1877'de ‘Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti’, 1923'de ‘Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti’, 1935'te ‘Türkiye Kızılay Cemiyeti’ ve 1947'de ‘Türkiye Kızılay Derneği’ adını almıştır. Kuruluşa ‘Kızılay’ adını Atatürk vermiştir. Kızılay ihtiyaç anında hiç ayrım yapmadan insanın hayatını ve sağlığını korumak için insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleri ile çalışmaktadır. Kızılay bugüne kadar toplamda yaklaşık 8 milyon insana ulaşmıştır.” dedi.

Konferans, plaket takdimi ile sona erdi.