KMÜ’DE CV HAZIRLAMA VE MÜLAKAT TEKNİKLERİ ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından ‘CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri’ konulu konferans düzenlendi.

DÖHLER Group İnsan Kaynakları Uzmanları Zarife Açıkgöz ve Aslıhan Ekinci’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.

“CV, işverenle kurduğunuz ilk bağ, bir satış belgesidir”

Konferansta ilk olarak söz alan Uzm. Zarife Açıkgöz, CV hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgilendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Becerilerinizin, hedeflerinizin, deneyimlerinizin, başvurduğunuz pozisyon ile ilgili özelliklerinizin yer aldığı, açık ifadeleri olan, kolay anlaşılan, okuyan kişiyi etkilemeye yönelik, kurallara uygun tasarlanmış bir özettir. İşverenle kurduğunuz ilk bağ, bir satış belgesidir. CV, profesyonel bir iş için mülakat aşamasına geçilmesi ve iş teklifinin alınmasında en etkili araç olduğu için hazırlanır. CV, A4 kâğıdı formatında yazılmalıdır. Birinci tekil kişi ağzıyla yazılmalıdır. Kelime ve cümlelerin altı çizilmemelidir. İmla kurallarına dikkat edilmelidir. Başvurduğunuz pozisyona uygun bir ön yazı hazırlanmalıdır. Genel başvuru yapıyorsanız, ön yazınızda hangi alanda çalışmak istediğinizi belirtmelisiniz. Anlaşılır bir dil kullanılmalı, size ait olmayan ifadeler kullanılmamalıdır.”

“Mülakat, işveren ile çalışacak olan adayın birbirlerini tanımak için bir araya gelmesidir”

Mülakat ve mülakat çeşitleri konusuna değinen Uzm. Aslıhan Ekinci ise mülakatı, işveren ile işe başvuran adayın birbirlerini tanımak için bir araya gelmesi şeklinde tanımlayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mülakat süresi, başvuran aday sayısına ve şirketin işe alma görevlendirme politikasına bağlı olarak değişir. Mülakatın içeriğini adayın geçmişi, kişiliği, bilgi birikimi, becerileri, akademik başarıları ve kariyeri içerir. Mülakat, aynı zamanda başvuran adayın; şirketin çalışma anlayışı, iş tanımındaki öncelikleri, yönetim politikası ve yöntemleri konularında bilgilenmesini sağlar. Mülakatın grup, online, panel, serbest, stres, telefonda, yapılandırılmış ve yetkinlik bazlı olmak üzere çok fazla çeşiti vardır. Mülakat çeşitlerinin hemen hepsi doğru kullanıldığında İnsan Kaynakları Yöneticisine fayda sağlamaktadır. Önemli olan mülakat çeşidini bilmek değil, doğru soruyu sorabilmek ve doğru sistemi kurabilmektir.”

Konferans plaket takdiminin ardından sona erdi.