MİNİK ÖĞRENCİLERE SEMİNER VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim, Kültür ve Sağlık Öğrenci Topluluğu ile Karaman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Bağımlılıkla Mücadele’ konulu seminer düzenlendi.

Sağlık İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanları Ayşenur Öner Demirci ve Ali İmran Aksu ile Fizyoterapist Paşanur Dura’nın vermiş olduğu seminere çok sayıda minik öğrenci ve öğretmenleri katıldı.

“Ergenlik, ikinci bir doğum gibidir”

Seminerde ilk olarak söz alan Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşenur Öner Demirci, ‘Ergenlik ve Ruh Sağlığı’ hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Ergenlik döneminde ruh sağlığı ve vücutta yaşanan değişikliklere değinen Uzm. Demirci, “Ergenlik, ikinci bir doğum gibidir. Ergenlik döneminde fiziksel, ruhsal, psikolojik ve bilişsel olarak köklü değişiklikler yaşanır. Ergenlik bir geçiş süreci değil, gelecekteki hayatı belirleyen bir dönemdir. Ergenlik uzun bir süreçtir. Her insan aynı anda ergenliğe girmez çünkü herkesin genetiği farklıdır.” dedi.

Uzm. Demirci konuşmasının devamında şunları söyledi: “Gençler bu dönemde davranışsal olarak hayatı sorguluyor ve soyut düşünme yetisi gelişiyor. Duygu durum değişikliği çok fazla oluyor. Aile ile zıtlaşma, çatışma ve uzaklaşma söz konusu olabiliyor. Bu dönemde yanlış arkadaş seçimi, davranışsal ve fiziksel bağımlılıklar gibi çok fazla hata yapılıyor. Ama unutmayın ki ergenlik bir hastalık değildir. Hayatın sizlerden beklentisi var. Ergenlik dönemini kontrollü bir şekilde atlatıp hem kendinizin hem de toplumun beklentilerini yerine getirmelisiniz.”

“Omurga ve Omurga Sağlığı”

Fizyoterapist Paşanur Dura ise ‘Omurga ve Postür‘ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dura, “Omurga, vücudun dik durmasını sağlar. Vücudumuzda 5 boyun, 12 sırt, 5 bel bölgesi ve diğerleri de kuyruk sokumu ile leğen kemiği bölgesinde olmak üzere 33 tane omurga vardır. Postür ise en az çaba ile en güzel duruş biçimidir. Kaslarınızı geliştirebilirsiniz fakat bozulmuş olan omurgalarınızın şeklini değiştiremezsiniz. Sağlıklı bir omurga için spor yapmalı, ağır yük taşımamalı, dik oturmalı, yükseğe uzanmamalı, telefonla çok oynamamalı, uyurken yüksek yastıkta yatmamalı ve aşağıya eğilirken dizlerinizi bükerek eğilmelisiniz.” dedi.

“Çağımızın ve geleceğimizin en önemli problemi teknoloji bağımlılığıdır”

Seminerde son olarak söz alan Sosyal Hizmet Uzmanı Ali İmran Aksu da ’Davranışsal Bağımlılık’ konusuna değinerek öğrencileri aydınlattı. Uzm. Aksu, “Bağımlılık, yapmış olduğunuz eylem ve nesne üzerindeki kontrolün kaybolmasıdır. Bağımlılıkla birlikte öfke, kızgınlık gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Çağımızın ve geleceğimizin en önemli problemi teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı ile gerçek'ten sanal'a evrilme ve kaybolma söz konusudur.” dedi.

Telefon, bilgisayar, oyunlar ve internette vakit geçirmenin davranışsal bağımlılık yaptığına vurgu yapan Uzm. Aksu, “Gençler siz kendi kontrolünüzü bu yaşta kendiniz sağlamalısınız. Gerçek hayatta lazım olan şeyleri ihmal etmemelisiniz. Gelecekle alakalı planlar yapıp hedefler tasarlamalısınız. Yarım saatten fazla bilgisayar ve telefon gibi teknolojik aletlerle vakit geçirmemelisiniz. Aileniz size yapmayın diyor ve kendileri yapıyorsa onları da uygun bir dille uyarıp sizinle ilgilenmeleri gerektiğini hatırlatmalısınız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Seminer plaket takdiminin ardından sona erdi.