KMÜ’DE GELECEĞİN YAZARLARI İLE ÜNLÜ YAZAR BİRARAYA GELDİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 192                 02.12.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Lisesinin başvuru sahipliğini yaptığı, MEVKA tarafından desteklenen “Geleceğin Yazarları Yetişiyor” adlı proje kapsamında, her ay farklı bir yazarla söyleşinin yapıldığı Kariyer Günleri etkinliklerinin üçüncüsü yapıldı.

Öykü, roman ve deneme yazarı Rasim Özdenören’in konuk olduğu Kariyer Günleri söyleşisine,  Vali Yardımcısı Latif Memiş, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, idari ve akademik personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“Okuma ve Yazma” temel konusunda söyleşi yapan ünlü yazar Özdenören, “Kan Otları” başlıklı yazısını Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden birine okutarak programına başladı. Metnin okunmasının ardından Özdenören, “bu metin bize ne söylüyor?” sorusunu yöneltti. Konuklardan bazılarının yorum yapmalarının ardından Özdenören, bir katılımcının okuduğu Kur’an-ı Kerim’deki “ıkra” suresindeki “oku” emrinin, kâniatın gerçek anlamda okunması gerektiğine yönelik olduğunu açıkladı. Okumanın önemini vurgularken, kâinatın sırlarını araştıran ve “gerçek anlamda okuyan” Archimet, Copernicus, Einstein gibi fizikçilerin kuramlarını açıklayarak örnekler verdi.

Rasim Özdenören, okuduğunu yazabilenlerin “yazar” olabildiğini, ancak yazar olabilmek için de dış dünyayı iyi okuyabilmek gerektiğini belirtti.

“Has bir yazar, hiçbir zaman kendine okullarda öğretilen kurallara sadık kalmaz. Has bir yazar, kendine has kurallarına göre yazar” diyen Özdenören, kendi yaşamından örnekler vererek yazma’nın aşamalarında dikkat edilmesi gereken konulara vurgular yaptı. Rasim Özdenören, toplumsal hayat ile edebiyat arasındaki bağlantıları da örneklerle açıkladı. Bazı yazarların ne yazacağını bilerek yazmaya başladığını, bazılarının ise yazmaya başladıktan sonra anlatacaklarını şekillendirdiklerini anlattı.

Hoş sohbeti ile katılımcılara yazma sanatının inceliklerini anlatan yazar Rasim Özdenören’in söyleşi programının sonunda, yazarın beğenilen kitaplarını alan öğrenciler, yazarla birebir sohbet etme ve kitaplarını imzalatma şansını elde ettiler.