Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU “Tarih Penceresinden Ermeni İddialarına Bakış” Konulu Konferans Verdi

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 26           22.04.2009

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen: “Türkiye; kıtaların birleştiği, medeniyetlerin buluştuğu, farklı dinlerin temsil edildiği değişik milletlere mensup insanların saygı ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşadığı ender ülkelerden biridir. Sosyal, siyasal, kültürel, etnik ve dini özelikleri nedeniyle Türkiye’nin dünya üzerindeki önemi her gecen gün artmaktadır. Ülkemizin ve  insanlarımızın sahip olduğu değerler, üzerinde yaşadığımız coğrafyada tarihte yaşanan olaylar, dünyanın geleceğiyle ilgili yapılan hesaplar ve projeler nedeniyle Türkiye, her zaman ilgi odağı olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Özelikle Nisan ayı içerisinde Ermeni Meselesi ve iddiaları gündeme getirilip, kamuoyu meşgul edilmekte ve Türkiye’nin enerjisi gereksiz yere tüketilmektedir. Olaylara objektif ve bilimsel yaklaşmak her konuda olduğu gibi tarihi meselelerde de konuyu uzmanlara bırakmak en doğru yoldur. Tarih, “belge ile yazılır” hükmü gereğince, arşivlere dayalı olarak yapılacak bilimsel çalışmalar siyasi, ideolojik ve önyargılı yaklaşımları ortadan kaldıracaktır dedi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu yaptığı konuşmada; Osmanlı Devleti’nin sahip olduğu topraklarda yaşayan farklı etnik gruplara eşit ve adil davrandığını, 1914 yılında 1850 bin km2 alana hükmeden Osmanlı Devleti’nde sömürgeciliğin yapılmadığını, o dönemde Hollanda, Fransa, İngiltere, Almanya gibi bazı ülkelerin ise kendi ülkelerindeki zenginlikleri değil, başka ülkelerdeki zenginlikleri kullandığını, Türklerin 550 yıl kaldıkları bölgelerde insanların dillerini değiştirmek için zorlamadıklarını ifade etti.
Ermeni soykırımı iddiaları üzerinden Türkiye'nin haksız şekilde mahkûm edilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, soykırım iddialarının doğru olmadığını belgelerle anlattı. Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin Osmanlı topraklarında 1244  okul kurduğunu çok uzun süre sonra yapılacak faaliyetlerin stratejik planlamalarını yapmak için bu okullarda gayrimüslimlerin eğitildiğini belirtti. Ayrıca, 1915’de savaş alanında Ermeni idarecilerin olup, Ermeni askerlerin kaçmalarını sağladıklarını, Türkler ile birlikte savaşan Ermeni askerlerin gemiler dolusu silahları karşı ülkelere verdiğinin kanıtlandığını, Anadolu’nun en az 23 bölgesinde Ermeni isyanlarının bilinçli şekilde çıkartıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Fransız ordusundaki Ermeni lejyonerlerin resimlerini göstererek, Anadolu’dan gelip Fransa için ölen Ermeni askerlerin bazılarının isimlerini verdi. Bazı tarihi belgeleri, telgrafları Osmanlıca yazıdan okuyup içeriklerini açıkladı.
Program sonunda Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu katılımcıların sorularını yanıtladı. Program KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’na plaket takdim etmesi ile sona erdi.