TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI VE YAYINCILIĞI TANITILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Türk Dili Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Türk Dil Kurumu Yayınları ve Yayıncılığı’ konulu söyleşi programı düzenlendi. Dr. Emre Pekyürek’in katılımı ile gerçekleştirilen etkinliğe öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türk Dil Kurumu hakkında bilgiler veren Dr. Pekyürek, “Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. 1934 yılında Türk Dili Araştırma Kurumu, 1936 yılında ise Türk Dil Kurumu adını almıştır. Cemiyet'in kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rif'at, Ruşen Eşref, Celal Sahir ve Yakup Kadri'dir. Kurumun ilk başkanı ise Samih Rif'at'tır. 1932 yılından bu yana birkaç kez yapı değişikliğine uğrayan Kurum, 2 Kasım 2011’de yürürlüğe giren 664 sayılı KHK ile son biçimine kavuşmuştur. Bugün Kurum, faaliyetlerini bu yapı doğrultusunda 34 Bilim Kurulu üyesi olmak üzere sekiz  kol ve yedi komisyon aracılığıyla yürütmektedir.” dedi.

Dr. Pekyürek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir. Türk Dil Kurumu başlangıçtan beri çalışmalarını iki ana eksen üzerinde yürütmüştür: Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak, yaptırmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözüm yolları bulmaktır.”

Söyleşi, Dr. Pekyürek’in kurumun yıllık basın ve yayın verilerinden bilgiler paylaşmasının ardından tarama ve derleme sözlükleri, Türk Dili Kurultayı gibi kitaplardan içerik örnekleri vermesiyle devam etti. Dr. Pekyürek’in farklı sözlük ve kitap önerileri sunmasının ardından program plaket takdimi ile sona erdi.