‘BAĞIMLI OLMA ÖZGÜR OL’ KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Bağımlı Olma Özgür Ol’ konulu konferans düzenlendi. Yürüyüş ile Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen ve Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Sosyologu Ali İmran Aksu’nun konuşmacı olduğu konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Muhammet Cam’ın bağımlılık konusunda bilgi vermesi ile başladı. “Bağımlı olma özgür ol” diyerek sözlerine başlayan Cam, “Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Alkol, kafein, uyarıcılar, tütün, uçucular, opiyatlar, kenevir, halüsinojenler gibi pek çok madde, bağımlılık yapan madde kümesi olarak belirlendi. Madde kullanımı ve bağımlılık, çağımızın en büyük tehditlerinden birini oluşturmaya başladı. Artık toplum için sosyal, ekonomik, psikolojik bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. Türkiye’de madde kullanımı da her geçen gün artıyor.” dedi.

“Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır”

Açılış konuşmasının ardından sahneye gelen Sosyolog Ali İmran Aksu ise, “Bağımlılık, nesne ve eylem üzerindeki kontrolün kaybolması ve noksanlık hissinin oluşmasıdır. Madde, bizim temel ihtiyaçlarımızın dışındadır. Kullanılmaya devam ettikçe hücre maddeyi tanımaya başlar ve madde artık hücrenin yaşam listesinde üst sıralarda yer alır. Kullanan kişi de ‘bağımlı'dır. Madde, sürekli doz artırımı ister. Kişiler deneysel (merak), çevre ısrarı, ortam buldukça ve organize bir şekilde olmak üzere madde kullanmaya başlar. Alkol ve tütün kullananların ve bekarların maddeyi deneme oranı yüksektir. Uzamış madde kullanımı beyinde hem yapısal, hem de işlevsel değişikliklere neden olur. Kısaca madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır. Madde etkisindeki kişi, denge ve konuşması bozuk, ışık ve sese aşırı tepki veren, sarhoş görünümlü, çok hızlı öfkelenen biridir, amaca yönelik olmayan davranışlar sergileyebilir. Bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili herhangi bir teklif geldiğinde verebileceğiniz en net cevap hayır demektir.” dedi.

“İnsanlar sosyal medyada yaşıyorlar”

Konuşmasının devamında davranışsal bağımlılık konusuna değinen Sosyolog Aksu, “İnsanlar artık sosyal medya bağımlısı ve sanal ortamlarda buluşuyor. İlişkiler çok yüzeysel ve insanlar sosyal medyada yaşıyorlar. Sosyal medyanın algı yönetimi gibi kötü bir etkisi de var. Gördüğünüz her şeye inanmayın. Bütün bu sorunları bilgiyle, sosyal medyayı dengeli ve kontrollü kullanarak aşabiliriz.” şeklinde konuştu.

Aksu, konuşmasının sonunda madde bağımlılığı olan kişiler için ücretsiz tedavi hattı, yönlendirilecek birimler hakkında açıklamalarda bulundu. Konferans plaket takdimi ile sona erdi.