KMÜ’DE FİZİĞİN ARKA BAHÇESİ ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 216                          29.12.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi ve Sosyoloji Topluluğunun işbirliği ile düzenlenen Farkındalık Seminerleri devam ediyor.

Sosyoloji Topluluğu seminerlerin altıncı oturumunda “Görünenin Arkasındaki Görünmeyen Gerçek: Fiziğin Arka Bahçesi” başlığı altında Kamil Özdağ Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun’u öğrencilerle buluşturdu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen  etkinliğe Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi idari ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun fizik ile felsefe arasında bir ilişki olduğunu ifade etti ve fizik biliminin evreni ve doğayı kendine özgü yöntemlerle yorumladığını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun fiziğin düşünsel kökenlerini antik Yunan felsefesinden aldığını belirtti ve “Bunu görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Gezegenlerin isimlerine bakarsanız bunu anlarsınız. Verilen isimler, o yıllarda fiziğin ve astronominin felsefeciler tarafından yapıldığını bize gösteriyor.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun geçmişten günümüze fizik biliminde yaşanan gelişmelerin kısa bir özetini yaptı. Batlamyus Teoremi, Kepler Yasaları, Newton, Einstein, Rölativite, Işık gibi fiziğin temel konularına değinen Uzun, fizik biliminde yaşanan değişimlerin insan zihnindeki dönüşümleri nasıl etkilediğini anlattı. Fiziğin temel teorik konularını ve sorunlarını görsel sunumlarla destekleyerek anlatan Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun, popüler fiziğin de konuları arasına giren Higgs Alanı teorisini öğrencilere açıklayarak konuşmasına son verdi.