TÜRK DİL BAYRAMINDA KMÜ'DEN ANLAMLI UYGULAMA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ), 26 Eylül Türk Dil Bayramında anlamlı bir uygulama hayata geçirildi.

Üniversitenin ana sayfasında yer alan manşet kısmında artık her hafta deyim, atasözü, özlü söz, anlamı karıştırılan kelimeler ve yabancı sözlük kullanımına Türkçe seçenekler gibi bilgilere yer verilecek.

KMÜ Türk Dili Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUDAM) tarafından yürütülecek çalışma ile Türkçenin doğru ve etkin kullanımının sağlanması ve dil konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

İlk dil fermanını yayımlayan Karamanoğlu Mehmet Bey'in ismini taşıyan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde böyle bir uygulanmanın gerçekleştirilmesinin tarihî bir sorumluluk olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül, "87'nci Türk Dil Bayramını kutladığımız bugün, hem KMÜ ailesi hem de Türkçe sevdalıları için anlamlı bir uygulamayı hayata geçirmiş bulunuyoruz. 7'den 70'e herkesin dilimize daha fazla özen göstermesi temennisiyle uygulamanın başta öğrencilerimiz olmak üzere Türkçe konuşan, Türkçe yazan her birey için azami düzeyde fayda sağlamasını diliyorum." dedi.

Üniversitede hayata geçirilen manşet uygulamasında ilk olarak Karamanoğlu Mehmet Bey'in ünlü dil fermanı "Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste, meydanda Türkçeden başka dil kullanılmaya" özlü sözüne yer verilirken "çaba" kelimesinin açıklaması ve eşanlamlıları ile "saat gibi işlemek" deyiminin açıklaması ve "Boş gezmekten bedava çalışmak iyidir" atasözünün anlamı paylaşıldı. Uygulama her hafta yeni kelimeler, deyimler, atasözleri ve özlü sözlerle devam edecek.