KMÜ’DE YÖRÜKLERİN HAYATI ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Edebiyat Fakültesi ile Yunus Emre Kültür ve Tarih Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Göçer Yörükler ve Anadolu’nun Yörük Kadınları’ konulu sergi ve söyleşi düzenlendi.

Söyleşi öncesinde Fotoğraf Sanatçıları Zeki Oğuz’un ‘Göçer Yörükler’ ve Bayram Kabadayı’nın ‘Anadolu’nun Yörük Kadınları’ temalı sergilerinin açılışı yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan söyleşinin açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Kültür ve Tarih Öğrenci Topluluğu Başkanı Mehmet Ay, topluluğun amacı ve faaliyetlerinden bahsederek, sergi ve söyleşinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Hüseyin Muşmal ise kendisinin de yörük olduğunu ve çocukluğunun çadırda geçtiğini ifade ederek, ”Bu organizasyonu uzun zamandır yapmayı düşünüyordum. Gençler bu etkinlik için çok çalıştılar ve bu bizim için çok önemli. Bu organizasyonda kaybolmaya yüz tutmuş kültürlerimizin ve kıyafetlerimizin fotoğrafları var. Kültüre dair her şey zamanla yok olmakta. Onun için mutlaka nenelerimizin ve dedelerimizin sözlerini kayda geçirin. Böylece daha kalıcı bir kültürümüz olacaktır.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın konuşmasının ardından Fotoğraf Sanatçısı Zeki Oğuz’un fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi izlendi. Slayt gösterisinin ardından konuşma yapan Zeki Oğuz, fotoğraf merakının nasıl başladığını ve yörüklerle ilgili yazdığı kitaplar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Yörükler, bizim yıllarca süregelen kültürümüzü hala yaşatan insanlardır. Yörüklerin yanına gittiğinizde merhaba derseniz onlar sizi sıcacık karşılar.  Yörük çadırlarında ayakta durmaya başlayan çocuktan en yaşlı bireye kadar herkese yapacak bir iş düşüyor. Kondukları yere bir daha konmazlar çünkü bunun onlara hastalık getireceğine inanırlar.”

Fotoğraf Sanatçısı Bayram Kabadayı ise Anadolu’da yaşayan yörük kadınları ile ilgili bilgiler paylaşarak, “Emekli olduktan sonra anı fotoğrafları çekerek bu işe başladım. Daha çok Anadolu’nun emekçi kadınlarını resmettim. Tabi bunların hepsini onlardan izin alarak çektim. Bugün baktığımızda sergi açabilecek kadar fotoğrafa ulaştığımızı görmek mutluluk verici.” dedi. Bayram Kabadayı konuşmasının ardından bağlama eşliğinde türküler seslendirdi.

Söyleşi, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.